Rijvaardigheid bij autisme
Home Belangenbehartiging Rijvaardigheid bij autisme

Rijvaardigheid bij autisme

Autisme en rijvaardigheid is een thema dat al enkele jaren onze aandacht heeft. Wekelijks krijgt de NVA vragen over rijles en autisme, zoals:

Moet ik melden dat ik autisme heb?

Waarom kijkt de keuringsarts niet naar de checklist ASS?

Waar staat in de wet dat autisme een probleem is in het verkeer?

Na een lange strijd is in de zomer van 2013 een en ander veranderd in het beleid op het gebied van autisme en rijvaardigheid. De NVA zet zich al jaren in voor heldere en kwalitatief goede wet en regelgeving op het gebied van rijgeschiktheid en autisme. We hebben afgelopen tijd gesproken met stakeholders op dit gebied: het Ministerie van Infrastructuur en Mileu en het CBR. Een van de speerpunten in die lobby is de in onze ogen onnodige periodieke herkeuring rijvaardigheid voor mensen met autisme. Het is fijn om te merken dat onze lobby tot een eerste succes heeft geleid: de periodieke herkeuring rijbewijs bij autisme vervalt! 

Lees hieronder het laatste nieuws en praktische tips voor als je met rijlessen wilt starten:

Rijscholen met kennis over autisme

Op de website van Spectrum Nederland vindt u meer informatie over cursussen voor examinatoren en rijscholen. Tevens hebben zij een sociale kaart waarin alle rij-instructeurs staan die zijn bijgeschoold door Spectrum Brabant. www.rijles-en-autisme.nl

Risicofactoren rijvaardigheid bij autisme

Het CBR beschikt over een checklist met de risicofactoren voor de rijvaardigheid als je autisme hebt. U kunt hier zelf zien wat voor uw situatie van toepassing is. Bekijk deze checklist risicofactoren.

Recente ontwikkelingen

 

Laatste nieuwsPer 1 oktober 2013 is er een aanpassing van de Regeling eisen geschiktheid 2000 ten aanzien van autisme. Deze wijziging van de REG2000 is in de Staatscourant gepubliceerd. Lees hier.

Overig nieuwsSeptember 2013: Dit zegt het CBR over de aangepaste regels

Augustus 2013: Minister Schultz van Haegen schrapt herkeuringen

Juli 2013: Herkeuringen rijvaardigheid kunnen vervallen