030-2299800
Overlap jongerenproblemen biedt kansen voor gemeenten

Jongeren die voor zorgverlening aankloppen bij de gemeente doen ook relatief vaak een beroep op inkomensondersteuning. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van CPB-economen Mariëlle Non en Wouter Vermeulen. 

De onderzoekers zien vooral veel kansen voor gemeenten om effectiever beleid uit te zetten. Jongeren die al vroeg bekend zijn bij gemeenten via Jeugdzorg, komen ook relatief vaak op latere leeftijd in aanraking met Bijstand, Wajong of AWBZ. Door een integraal jongerenloket op te zetten, of juist meer aandacht te geven aan preventieve maatregelen, verwachten de onderzoekers dat gemeenten efficiënter zorg kunnen bieden die bovendien financieel gezien voordeliger uitpakt.

Een zorgelijk punt is volgens Non en Vermeulen dat jongeren relatief vaak verhuizen. Gemeenten zouden daardoor minder geneigd kunnen zijn om veel preventief te investeren in jongeren. Voor de nieuwe gemeente is de jongere ook onbekend, en moet daar bijvoorbeeld opnieuw een dossier opbouwen. Een oplossing voor 'wegtrekkende' jongeren naar een andere gemeente zou volgens de onderzoekers een regionale aanpak kunnen zijn waarbij de kosten worden gedeeld. 

Omdat de verantwoordelijkheid voor zowel Jeugdzorg als inkomensondersteuning pas relatief kort bij de gemeenten ligt, is nog niet bekend of deze samenvoeging van beleidsterreinen ook in de praktijk al leidt tot betere ondersteuning en lagere kosten. 

Lees hier het hele artikel op Mejudice.nl

 

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.