030-2299800
Gebruiksvriendelijk pgb ver weg

Pgb-houders kunnen vanaf 1 januari 2018 toch geen gebruik maken van een nieuwe, gebruiksvriendelijke website om hun budget te beheren.

De nieuwe website was beloofd door staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) als belangrijke stap in het gebruiksvriendelijker maken van het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is bedoeld voor mensen die langdurig zorg nodig hebben vanwege een handicap, ziekte of ouderdom.

De door verzekeraar DSW ontwikkelde nieuwe website zou vanaf 1 januari 2018 namens het ministerie van VWS worden beheerd door de Haagse organisatie voor digitale dienstverlening ICTU. Die heeft echter laten weten dat de website nog onvoldoende functioneert om op verantwoorde wijze in gebruik te kunnen worden genomen.

Sinds 1 januari 2015 betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) namens 150.000 budgethouders de vergoeding aan zorgverleners. Voor die tijd ging het geld direct naar de budgethouders zelf, maar dat werkte volgens het ministerie teveel fraude in de hand.

Sinds deze tussenkomst van de SVB zijn er grote problemen met het pgb. Het computersysteem dat de SVB opzette functioneerde niet waardoor declaraties niet goed werden verwerkt. Het gevolg was dat veel zorgverleners hun salaris lange tijd niet kregen uitbetaald.

Bij het pgb, en dus ook bij de ontwikkeling van de nieuwe website, zijn opvallend veel partijen betrokken: gemeenten, de SVB, zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en de zorgkantoren. Dit is één van de belangrijkste redenen voor de huidige problemen rond de nieuwe website.

Door onze redacteur Julie Wevers

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.