030-2299800
Werknemers met autisme zijn waardevolle aanwinst op de werkvloer

Softwaregigant Microsoft gaat vanaf mei actief mensen met autisme werven om bij het bedrijf te komen werken. Dat is groot positief nieuws. Dit laat zien dat een stoornis zoals ASS mensen niet hoeft te belemmeren succesvol te zijn in het professionele leven. En niet alleen in de wereld van ICT.

Grote bijdrage

Dat softwarebedrijven interesse hebben in mensen met ASS is niet nieuw. Al veel langer hebben mensen met autisme bewezen een waardevolle aanwinst te zijn op de werkvloer. Hun goede oog voor detail, accurate en
geduldige manier van werken zijn voor veel bedrijven zeer waardevol. Maar ook buiten de ICT kunnen mensen met autisme een grote bijdrage leveren. Juridische, financiële, of administratieve beroepen kunnen heel goed uitgevoerd worden door iemand met ASS.

Begeleiding

Succes op de werkvloer voor werknemers met autisme staat of valt met de juiste begeleiding. Structuur en regelmaat zijn belangrijk, evenals een vast aanspreekpunt, die kennis heeft van de stoornis van de betreffende
werkgever. Belangrijk is dat er open en eerlijk gepraat kan worden over voorwaarden en eventuele knelpunten, zodat een zo optimaal mogelijk werkklimaat gerealiseerd kan worden. Autisme uit zich bij iedereen anders, dus een eenduidige handelswijze voor een werkgever is er niet. Een aantal speerpunten zijn er echter wel:

  • Een vast aanspreekpunt
  • Een vast takenpakket
  • Een concreet werkplan
  • Een hoge mate van voorspelbaarheid
  • Een mogelijkheid tot visualisatie (pictogrammenbord, schema's, etc.)


Werkgevers staan er vaak niet bij stil, maar mensen met autisme kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan een bedrijf. Lees hier het artikel van de Volkskrant over dit onderwerp.

Beluister ook de radio uitzending van 'Dit is de dag' van 10 april jl. over het voordeel van autistische werknemers.

 

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.