Home Actueel Congres & themadagen NVA Autismecongres 9 november 2018 Gespreksleider: Romana Vrede

Gespreksleider: Romana Vrede

 

Jasper Wagteveld       Martha Wagteveld

Romana Vrede

Actrice Romana Vrede spreekt over relaties met Jasper en Martha Wagteveld. Sinds Jasper en Martha elkaar hebben leren kennen, vormt autisme een prominent onderdeel van hun leven. Beiden zijn ervan overtuigd dat ervaringsverhalen over autisme veel meer zeggen dan theorie.

Regelmatig staan zij daarom samen op het podium om te vertellen over hun relatie. Wat werkt wel/wat werkt niet? En klopt het wel dat mensen met autisme altijd eerlijk zijn? Jasper en Martha willen vooral een realistisch beeld van autisme schetsen en waken nadrukkelijk voor negatieve of positieve stigma’s.

Jasper (1982) & Martha Wagteveld (1974) zijn sinds 5 jaar getrouwd. Jasper is opgeleid in de informatica en is nu werkzaam als belangenbehartiger in de GGZ. Hij geeft de workshop “autist in reallife” en is ambassadeur van de NVA. Martha heeft zowel communicatiemanagement als theologie gestudeerd en heeft nu een eigen vertaalbureau. Jasper & Martha zijn trotse ouders van Max (2,5 jaar)  Jasper heeft autisme, Martha niet.

@wajongjasper @msmarthaosborn

Romana Vrede

Actrice en theatermaakster Romana Vrede maakte het aangrijpende theaterstuk Who’s afraid of Charlie Stevens, over haar zoon Charlie die autisme heeft en een verstandelijke beperking. ‘Alles wat ik beschouw als mijn kracht of mijn wijsheid heb ik geleerd door de moeder van Charlie te zijn’, aldus Vrede afgelopen zomer in het VPRO-programma Zomergasten. En ook: ‘Het valt me op hoe sociaal Charlie is, door constant het contact aan te gaan. Het is nooit nep, nooit gelogen, nooit buitenkant.’

Terug naar het programma

Sluiten
Word nu lid!