Activiteitenkalender Noord Brabant
Home Activiteiten Regio Welkom op de regiopagina van NVA Noord-Brabant Activiteitenkalender Noord Brabant

Activiteitenkalender Noord Brabant

 • 22 mei: Lezing 'seksualiteit en autisme'Tijdens deze thema-avond zal seksuologe Paulien van Doorn komen vertellen over seksualiteit en ASS. Deze avond vindt plaats op 22 mei van 19.30 tot 21.00 uur in Bladel.Lees meer

  Paulien is verbonden aan het NVVS (Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor seksuologie) als seksuoloog. Daarnaast is ze auteur van de methode Praten over Seks. Een aantal punten die besproken zullen worden zijn:

  • Seks: wat is dat eigenlijk?
  • Seksuele levensloop
  • Seksualiteit en autisme, is dat anders, dan….

  Ook zal er ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek.

  Vanaf 19:00 uur staat koffie en thee voor u klaar. De lezing begint om 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur, uiterlijk om 21:30 uur.

  Locatie:
  Cultureel Centrum Den Herd
  Emmaplein 4
  5531 HM Bladel

  Kosten: 5 euro voor niet-leden (NVA-leden gratis)

  Indien u op deze avond een lidmaatschap aangaat voor 5 euro per maand, dan ontvangt u het inschrijfgeld van deze avond meteen terug.

  Aanmelden kan tot uiterlijk 22 mei 12:00 uur via deze link

 • 9 mei: Lezing 'passie en autisme' in Etten-LeurJeffrey Wijkhuisen (27 jaar) is op 9 mei jarig. Zijn verjaardag viert hij met een gratis lezing over autisme. Die zal op 9 mei plaatsvinden van 19.30 tot 21.00 uur in Etten-Leur.Lees meer

  Jeffrey heeft autisme en wil graag zijn ervaringen delen met mensen die er mee te maken hebben of het zelf hebben. ,,Al een aantal jaar vier ik mijn eigen verjaardag niet meer. Het kost me veel energie en er zijn veel prikkels tijdens een verjaardag. Structuur is één van de dingen die ik nodig heb. En mijn verhaal vertellen geeft mij energie. Dit bracht mij op het idee om mijn verjaardag dit jaar te vieren in de vorm van een lezing. En omdat ik jarig ben trakteer ik op deze lezing, het is dus gratis te bezoeken”, vertelt hij op zijn website.

  Jeffrey vertelt over zijn schooltijd, waarin hij veel werd gepest. Ná het VMBO kreeg hij wel veel zelfvertrouwen door dolfijntherapie. Daarna ging hij in loondienst werken en had hij daarnaast eigen bedrijven. Zijn grootste passie is het entertainen van kinderen op kinderfeestjes, scholen, evenementen en in het theater. Maar kinderen kunnen best druk zijn en zorgen voor veel prikkels. In de lezing vertelt hij hoe hij daarmee tóch kan omgaan.

  Uiteraard zal hij ook zijn favoriete magische trucs laten zien.

  Meer info en aanmelden voor deze gratis lezing kan op: https://goochelaarjeffrey.nl/verjaardag/ Aanmelden= écht komen!

 • 15 mei: Inloopavond bij Capito Wonen, Stumass en IVA BredaJADOS gelooft dat mensen met autisme, net als ieder ander, een succesvolle maatschappelijke carrière kunnen hebben, mits er de juiste dosis begeleiding is. Belangrijk is dat deze begeleiding wordt gegeven in de verschillende levensfases, op de domeinen wonen, studeren en werken. JADOS heeft deze kennis en expertise en zet deze in via haar dochterorganisaties Stumass, Capito Wonen en IVA.Lees meer

  Op woensdag 15 mei is er van 19.00 – 21.00 uur open huis bij de locatie van Stumass Breda.

  U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tijdens ons open huis. Hierbij zullen alle drie de formules van JADOS aanwezig zijn. U kunt rondkijken op de locatie en is er ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen aan onze woonbegeleiders en aanwezige bewoners.

  Graag aanmelden via breda1@capitowonen.nl

 • 14 mei: Cursus 'Inzicht in autisme'Op 14 mei geeft autismedeskundige Frans Coolen de cursus ‘Inzicht in autisme’ in het Wijkcentrum ‘De Bergspil’ in Roosendaal. Het is een dagcursus voor iedereen die meer wil begrijpen van autisme.Lees meer

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, universiteit, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijke kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

  In de cursus gaat de docent in op wat autisme precies is, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Extra aandacht is er voor de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, docenten en hulpverleners.

  Datum en tijd:
  14 mei van 10:00 uur tot 15:30

  Locatie:
  Wijkcentrum ‘De Bergspil’
  Tolbergcentrum 158, 4708 HK Roosendaal

  Info en aanmelden: www.intoautisme.nl

 • 24 april bij AIC De Kempen: Soms autisme maar geen dementieAutisme werd voor het eerst beschreven in 1943 door Leo Kanner en een jaar later beschreef Hans Asperger het naar hem vernoemde syndroom. Dit houdt in dat oudere volwassenen en ouderen (60+) zijn opgegroeid in een tijd waarin een dergelijke diagnose niet of nauwelijks gesteld werd. Tot op heden is er weinig bekend over autisme bij ouderen.Lees meer

  Op dit moment weten we nog niet precies hoe het verouderingsproces bij mensen met ASS zich verhoudt tot het ‘gewone’ verouderingsproces. Veel ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin het leven uit meer vaste patronen bestond. Zo werd structuur geboden vanuit familie, school en werk.

  Daardoor hebben mensen met ASS geleerd door de jaren heen te compenseren voor hun (functionele) beperkingen, wat zij ook toepassen bij het ouder worden. Echter, naarmate ze ouder worden blijkt vaak dat deze compensatiemechanismen door veranderende omstandigheden (b.v. afname van hersencellen door het normale verouderingsproces, andere aandoeningen, verhuizing, verlies van partner, enz.) minder goed werken. Een deel van de ouderen met ASS komt pas op latere leeftijd in aanraking met de (geestelijke) gezondheidszorg.

  De redenen van de verwijzing zijn vaak verandering in het gedrag, verdenking op dementie, stemmingsproblemen /depressie of een angststoornis. Daarbij wordt de diagnose Autismespectrumstoornis bij ouderen vaak gemist en soms zelfs een onterechte diagnose dementie gegeven.

  Onze gastspreker is mw. drs. Frédérique Geven, GZ psycholoog/ cognitief gedragstherapeut VGCt en Algemeen directeur van SENEVITA GGZ.

  Zij zal in deze lezing met u gaan kijken naar enerzijds de kenmerken van autisme en hoe dit eruit ziet bij ouderen en anderzijds wat het verschil is met dementie en hoe dit kan worden onderscheiden.

  Tijd: Vanaf 19:00 uur staat koffie en thee voor u klaar
  Lezing begint om 19:30 uur
  Einde lezing om 21:00 uur, napraten tot uiterlijk 21:30 uur

  Locatie:
  SCC De Muzenval
  Dijk 7
  5521 AW Eersel

  Kosten: 5 euro voor niet-leden (NVA-leden gratis)
  Indien u op deze avond een lidmaatschap aangaat voor 5,- per maand dan ontvangt u het inschrijfgeld van deze avond meteen terug.

  Aanmelden kan tot 24 april 12:00 uur via deze website

 • 16 april: Thema-avond Structuur op school AIC Den Bosch organiseert in samenwerking met het regionaal trainingscentrum Den Bosch de thema-avond: Structuur op school. Deze avond wordt dinsdag 16 april van 19.30 tot 21.30 uur gehouden in Sociaal Cultureel Centrum ‘De Biechten’ (Vincent van Goghlaan 1) in Rosmalen.Lees meer

  Tijdens deze avond wordt een film vertoond, waarin u leerlingen en hun leerkrachten volgt binnen de structuur, zoals die op hun basisschool gegeven wordt. Kinderen met autisme hebben structuur nodig. Deze film laat zien hoe drie basisscholen in Ermelo, Schoonhoven en Someren hun onderwijs passend hebben gemaakt voor leerlingen met autisme.

  De volgende onderwerpen worden belicht:

  • Duidelijkheid in ruimte en tijd
  • duidelijkheid in activiteiten en personen
  • visualiseren
  • prikkelverwerking
  • vrije momenten
  • didactiek
  • sociale interactie
  • samenwerken met ouders, leerkrachten
  • de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs.

  Els Brommet, voorzitter van NVA Noord-Brabant is gastspreker van de avond, en heeft ook mee gewerkt aan het tot stand komen van deze film. Aanvullend om de film vertelt Els over haar professionele ervaring als IB-er in relatie tot passend onderwijs en hoe dat er in deze tijd uitziet.

  Miriam de Werd, coördinator van het Regionaal Training Centrum Den Bosch vertelt over haar persoonlijke ervaringen op dit gebied.

  Aanmelden kan via deze link

  Wanneer: Dinsdag 16 april 2019
  Locatie: Sociaal Cultureel Centrum ‘De Biechten’
  Vincent van Goghlaan 1
  5246 GA Rosmalen

  Inloop vanaf : 19:15 uur
  Aanvang presentatie: 19:30 uur
  Verwacht einde: 21:30 uur

  Meer info in deze flyer

 • Maandagavond inloop AIC Breda voortaan bij Magazijn 076AIC Breda breidt uit met een extra locatie, en meer inloopmomenten!Lees meer

  Vanaf 11 februari 2019 gaat het AIC Breda – als aanvulling op de vrijdagochtend inloop bij MEE West-Brabant – ook met regelmaat een inloopmoment organiseren op de maandag avond. Deze avond inloop zal in principe iedere 2e en 4e maandag van de maand plaatsvinden bij Magazijn 076, een ontmoetings- en werkplek voor mensen met autisme, gevestigd in Gebouwencomplex De Koepel in Breda (www.magazijn076.nl).

  De maandagavonden zijn met name bedoeld voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn om de inloop op vrijdagochtend te bezoeken. Zodat ook zij langs kunnen komen met hun vragen, voor een persoonlijk gesprek of een luisterend oor.

  Wanneer: 11/2, 11/3, 25/3, 8/4, 13/5, 27/5, 24/6
  Tijdstip: 19.00 – 21.30 uur
  Waar: Magazijn 076, Gebouwencomplex De Koepel Gebouw E , nummer 3 Nassausingel 26, 4811 DG, Breda
  Telefoon: 06-13320892

  Je vindt Magazijn076 in één van de bijgebouwen van de koepelgevangenis. Neem de ingang rechts van de hoofdpoort en loop het binnenterrein op. Onze loods bevindt zich achter de hekken. Als je bij aankomst ons 06-nummer belt, openen we het hek voor je.

  AIC Breda organiseert – naast de maandagavond inloop bij Magazijn 076 – elke vrijdagmorgen een koffie ochtend, van 9.30-11.30 uur, in het gebouw van MEE West-Brabant. Heeft u zelf, uw kind, uw partner of iemand anders uit uw familie of omgeving autisme? Het Autisme Info Centrum (AIC) weet als geen ander hoe dat is. Het AIC bestaat uit vrijwilligers, allen ervaringsdeskundig op het gebied van autisme. Zij bieden u een luisterend oor, delen ervaringen en/ of zoeken samen met u naar informatie en een antwoord op uw vragen. Mediatheek is aanwezig. Meer informatie over autisme en lidmaatschap NVA vindt u op deze website, of u kunt mailen naar aic-breda@nva-nb.nl.

 • Activiteiten AIC BredaAgenda voor januari-maart 2019Lees meer

  Bekijk hier het overzicht van activiteiten van Autisme Info Centrum Breda in de eerste maanden van 2019.

 • Lotgenotencontact AIC TilburgAgenda voor de eerste helft van 2019Lees meer

  De lotgenotencontactochtenden van Autisme Info Centrum Tilburg zijn bedoeld voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun
  omgeving te maken hebben met autisme. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

  Locatie: Gebouw van MEE, Kloosterstraat 32, 5038 VP Tilburg

  Informatie over aanvangstijden en aanmelding verschijnt voor elke lotgenotencontactochtend op deze website en op nva-nb.nl

  Download hier de flyer met de data voor de eerste helft van 2019:
  flyer nva aic tilburg lotgenotencontact begin 2019

   

   

 • Bijeenkomsten AIC Den BoschEr is een nieuwe coördinator voor AIC Den Bosch, wel zijn wij momenteel dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor AIC Den Bosch. Derhalve zijn wij genoodzaakt om de activiteiten van het AIC per 1 januari 2018 voorlopig op een laag pitje te zetten. Lees meer

  Dit betekent dat er momenteel even geen bijeenkomsten zoals inloop en thema-avonden worden georganiseerd.

  De coördinator is bereikbaar via het mailadres aic-denbosch@nva-nb.nl

 • Maandagavond inloop van AIC Breda naar een nieuwe locatieVan 19.00 tot 21.30 uur, in principe elke 2e en 4e maandag van de maand, in MAGAZIJN 076 te Breda. Lees meer

  De maandagavond inlopen van het Autisme Informatie Centrum Breda gaan naar een nieuwe locatie: MAGAZIJN 076, een ontmoetings- en werkplek voor mensen met autisme.
  De inlopen zullen zijn van 19.00-21.30 uur, in principe elke 2e en 4e maandag van de maand.

  28 januari is nog bij MEE op onze huidige locatie: Heerbaan 100, Breda.
  11 februari is de eerste keer bij MAGAZIJN 076.
  22 april is Pasen, 10 juni is Pinksteren, en 23 december is er in verband met kerstvakantie ook geen avondinloop.

  Data maandagavondinloop bij Magazijn 076 in 2019:
  Maandag 11 en 25 maart/ 8 april / 13 en 27 mei / 24 juni/ 8 en 22 juli /12 en 26 augustus / 9 en 23 september / 14 en 28 oktober / 11 en 25 november en 9 december

  Adres:
  MAGAZIJN 076, Nassausingel 26, Gebouw E, nummer 3, 4811 DG Breda.
  Telefoon 06-13320892.
  Website www.magazijn076.nl

  Magazijn 076 zit in de koepel in Breda, gebouw E, nummer 3.
  Als je door de sluis loopt zie je aan de rechterkant een bel, daar hangt het telefoonnummer van Magazijn 076 aan de muur net voor het hek. Als je dit belt, komen wij het hek opendoen.
  Als de ijzeren deur naar de sluis dicht is, moet je vooraan op de bel drukken. Dan wordt de deur opengemaakt door anderen en kun je doorlopen naar het hek.

  Het is betaald parkeren binnen de singels, kosten 2,20 euro per uur. Buiten de singels kun je op 5 à 10 minuten loopafstand gratis parkeren in de buurt.

 • Activiteiten AIC RoosendaalAgenda voor de eerste helft van 2019 Lees meer

  Het Autisme Info Centrum Roosendaal.heeft het programma voor de eerste helft van 2019 vastgesteld.

  Inloopochtenden
  Een belangrijke wijziging is, dat de inloopochtenden verplaatst worden naar de 2e vrijdag van de maand. De data voor de eerste helft van 2019 zijn:

  • 11 januari
  • 8 februari
  • 12 april
  • 10 mei
  • 14 juni

  Het komende jaar zullen wij elk kwartaal een lotgenotencontact gaan organiseren. Het eerste lotgenotencontact is op 22 maart voor ouders/grootouders. Op 28 juni is het 2e lotgenotencontact. Deze bijeenkomst is speciaal voor vrouwen.

  Download hier de flyer met het complete activiteitenoverzicht:
  flyer nva aic roosendaal activiteiten begin 2019 (2)

 • Vrouwencontactavond AIC De PeelIedere laatste woensdag van de maand (m.u.v. schoolvakanties) bij AIC De Peel in Helmond Lees meer

  Voor vrouwen die te maken hebben met autisme en het fijn vinden om ervaringen uit te wisselen.

  Tijd: 19.30 – 21.00 uur

  Locatie: ’t Brandpunt, Biezenlaan 29, 5708 ZD HELMOND

  Kosten: we vragen een bijdrage van € 1,- voor de koffie of thee.

  Meer informatie bij: Wendy van der Kuylen, tel. 06 – 200 718 64

  Aic-depeel@nva-nb.nl

  Download hier de flyer