Home Activiteiten Regio Welkom op de regiopagina van NVA Noord-Brabant Activiteitenkalender Noord Brabant

Activiteitenkalender Noord Brabant

 • 7 juni: thema-ochtend Autisme en vrije tijdAIC Breda houdt op vrijdag 7 juni een thema-ochtend Autisme en vrije tijd. Vrije tijd heeft voor mensen met autisme een wezenlijk andere betekenis dan voor mensen zonder autisme. Veel vrije tijd, bijvoorbeeld vakantie, kan voor mensen met autisme lastig zijn omdat structuren dan wegvallen. Hoe vul je die ‘lege tijd’ op een fijne, ontspannen manier in? Hoe breng je structuur aan in je vrije tijd?Lees meer

  Over dit onderwerp komt Carla van Gestel deze ochtend een presentatie geven. Carla heeft zelf autisme. Ze geeft gastlessen over autisme bij ROC West-Brabant, onderwijsdagen en MEE-West-Brabant.

  Ze zal uitleg geven waarom vrije tijd lastig is voor haar, en voor de meeste andere mensen met autisme. Ook zal er ruimte zijn om ervaringen en tips en tricks uit te wisselen. Deze ochtend is bedoeld voor een ieder, die in zijn of haar leven te maken heeft met autisme.

  Locatie:
  MEE West-Brabant, Heerbaan 100, 4817 NL Breda
  Tijd:
  9:30 uur Inloop met koffie / thee
  10:00 uur Aanvang
  11:30 uur Einde ochtend

  Inschrijven kan tot 6 juni 16:00 uur via deze link

 • 17 mei: Lotgenotencontactochtend voor oudersHet AIC Breda organiseert op vrijdag 17 mei een Lotgenotencontact voor ouders. Deze ochtend is speciaal voor ouders van kinderen met autisme.Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie. Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie? Welke uitdagingen kom je tegen?Lees meer

  Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind mét en een kind zonder autisme? Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf? Met elkaar gaan we in gesprek. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

  We bekijken die ochtend of we de groep opsplitsen in meerdere kleinere groepen. Dat is afhankelijk van de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen.

  Deuren open om: 9:30 uur inloop met koffie / thee
  Aanvang: 10:00 uur groepsgesprek
  Eindtijd: 11:30 uur
  Locatie: MEE West-Brabant, Heerbaan 100, 4817 NL Breda

  Inschrijven kan tot 16 mei 16:00 uur via deze link

 • 20 juni: seks en autismeAIC De Peel houdt op donderdag 20 juni een thema-avond over seks en autisme in ’t Brandpunt (Biezenlaan 29) in Helmond-Brandevoort. Loekje van Hooft van Mijn kompas geeft van 20 tot 22 uur de workshop ‘zin in seks, wat nu ?’ Lees meer

  Wat kunt u verwachten van deze avond:

  • Een quiz over seks en autisme
  • Prikkelverwerking en seks
  • Uitproberen van allerlei voorspellen en andere materialen
  • Mogelijkheid om anoniem vragen te stellen

  Meer informatie vind u in deze flyer.

  De toegang is 2 euro voor NVA-leden. Niet-leden betalen 5 euro. Aanmelden voor deze thema-avond kan tot uiterlijk 19 juni via deze link

 • 11 juni: Theatervoorstelling over pubers en autisme in HoogerheideBint komt naar Hoogerheide met de interactieve theatervoorstelling “Next Level” op dinsdag 11 juni 20.00 uur bij Podium Kloosterhof (Huijbergseweg 3) in Hoogerheide. De voorstelling is geschikt voor ouders, jeugdprofessionals, docenten en andere belanghebbenden. Lees meer

  Via korte scènes schetsen ze een herkenbaar en confronterend beeld hoe het er bij gezinnen met een puber met autisme thuis aan toe kan gaan. De situaties zullen herkenbaar zijn, vermakelijk én zullen het gesprek op gang brengen.

  Kijk voor meer informatie in deze flyer.

  Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via de website: www.ticketkantoor.nl/shop/autisme 

 • 25 mei: Autisme BelevingscircuitHeb je familie, vrienden, collega's of ken je andere mensen met autisme? Altijd al benieuwd hoe het is om te leven met autisme (ASS)? Beleef het zelf eens en meld je aan voor het autisme belevingscircuit op zaterdag 25 mei in Magazijn 076 in Breda.Lees meer

  Via tien korte opdrachten ervaar je wat een intense prikkeling van de zintuigen met je doet en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw manier van denken. De workshop geeft je inzicht in een leven met ASS en tips om meer autismevriendelijk te zijn. Deze eenvoudige aanpassingen maken vaak een groot verschil voor mensen met en zonder autisme.

  Voor wie: familieleden, vrienden, collega’s en andere betrokkenen van mensen met autisme, scholieren en studenten.
  Wanneer: Zaterdag 25 mei 2019, 09.30 – 12.30 uur en zaterdag 15 juni 2019, 09.30 – 12.30 uur
  Locatie: Magazijn076, Nassausingel 26, Gebouw E, nr 3, 4811 DG Breda
  Aantal deelnemers: Het aantal deelnemers per workshop is maximaal twaalf. Vol is vol!
  Kosten: Volwassenen: 35 euro per persoon Kinderen en jongeren tot 18 jaar: 25 euro per persoon
  Aanmelden en meer info: info@magazijn076.nl of tel: 06-13320892.

 • 24 mei: lotgenotencontactochtend bij AIC TilburgHet Autisme Info Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De kracht van het AIC ligt in het lotgenotencontact. Leren en delen van elkaars ervaringen en het zoeken naar de juiste hulp. Bovendien kan men in het AIC terecht voor informatie en documentatie. De lotgenotenochtenden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving te maken hebben met autisme. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.Lees meer

  Op vrijdagochtend 24 mei vinden er twee rondes plaats: de eerste van 9.00 tot 10.30 uur en de tweede van 10.45 tot 12.15 uur. De lotgenotencontactochtenden worden gehouden in het gebouw van MEE (Kloosterstraat 32) in Tilburg.

  Inschrijven kan tot 23 mei 16:00 uur. Je kunt maar aan één ronde deelnemen!
  Graag aanmelden via deze link

 • 24 mei: Boswandeling Fort de Roovere bij Bergen op ZoomOp vrijdagmiddag 24 mei, organiseert het AIC Bergen op Zoom een wandeling door de bossen in Halsteren en natuurlijk bezoeken we ook Fort de Roovere en Fort Pinsen. Na afloop drinken we gezamenlijk een kopje koffie of fris op het terrein van Fort de Roovere.Lees meer

  U heeft dan ook de mogelijkheid de Pompejus toren te beklimmen. Neem vooral een fototoestel mee, want het uitzicht is bij helder weer spectaculair.

  Natuurlijk gaat er weer een ervaren gids mee die u onderweg een en ander uitlegt en er is ook voldoende gelegenheid te praten over andere onderwerpen.

  Aanmelden kan tot uiterlijk 23 mei via deze link

  Meer info in deze flyer 

  Locatie:
  Fort de Roovere (bij de Schaftkeet)
  Schansbaan 8
  4661 PN Halsteren

  Tijd:
  13:45 uur Verzamelen
  14:00 uur Aanvang wandeling
  16:00 uur Einde wandeling

   

 • 17 mei: Dagcursus autisme in HelmondOp 17 mei geeft autismedeskundige Frans Coolen de cursus ‘Inzicht in autisme’ in het Wijkhuis De Lier. Het is een dagcursus voor iedereen die meer wil begrijpen van autisme.Lees meer

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, universiteit, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijke kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

  In de cursus gaat de docent in op wat autisme precies is, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Extra aandacht is er voor de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, docenten en hulpverleners. De kosten zijn laagdrempelig.

  Datum en tijd: 17 mei van 10:00 uur tot 15:30 uur
  Locatie: Wijkhuis De Lier
  Van Kinsbergenstraat 1, 5703 BW Helmond
  Info en aanmelden: www.intoautisme.nl

 • 22 mei: Lezing 'seksualiteit en autisme'Tijdens deze thema-avond zal seksuologe Paulien van Doorn komen vertellen over seksualiteit en ASS. Deze avond vindt plaats op 22 mei van 19.30 tot 21.00 uur in Bladel.Lees meer

  Paulien is verbonden aan het NVVS (Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor seksuologie) als seksuoloog. Daarnaast is ze auteur van de methode Praten over Seks. Een aantal punten die besproken zullen worden zijn:

  • Seks: wat is dat eigenlijk?
  • Seksuele levensloop
  • Seksualiteit en autisme, is dat anders, dan….

  Ook zal er ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek.

  Vanaf 19:00 uur staat koffie en thee voor u klaar. De lezing begint om 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur, uiterlijk om 21:30 uur.

  Locatie:
  Cultureel Centrum Den Herd
  Emmaplein 4
  5531 HM Bladel

  Kosten: 5 euro voor niet-leden (NVA-leden gratis)

  Indien u op deze avond een lidmaatschap aangaat voor 5 euro per maand, dan ontvangt u het inschrijfgeld van deze avond meteen terug.

  Aanmelden kan tot uiterlijk 22 mei 12:00 uur via deze link

 • 14 mei: Cursus 'Inzicht in autisme'Op 14 mei geeft autismedeskundige Frans Coolen de cursus ‘Inzicht in autisme’ in het Wijkcentrum ‘De Bergspil’ in Roosendaal. Het is een dagcursus voor iedereen die meer wil begrijpen van autisme.Lees meer

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, universiteit, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijke kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

  In de cursus gaat de docent in op wat autisme precies is, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Extra aandacht is er voor de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, docenten en hulpverleners.

  Datum en tijd:
  14 mei van 10:00 uur tot 15:30

  Locatie:
  Wijkcentrum ‘De Bergspil’
  Tolbergcentrum 158, 4708 HK Roosendaal

  Info en aanmelden: www.intoautisme.nl

 • Maandagavond inloop AIC Breda voortaan bij Magazijn 076AIC Breda breidt uit met een extra locatie, en meer inloopmomenten!Lees meer

  Vanaf 11 februari 2019 gaat het AIC Breda – als aanvulling op de vrijdagochtend inloop bij MEE West-Brabant – ook met regelmaat een inloopmoment organiseren op de maandag avond. Deze avond inloop zal in principe iedere 2e en 4e maandag van de maand plaatsvinden bij Magazijn 076, een ontmoetings- en werkplek voor mensen met autisme, gevestigd in Gebouwencomplex De Koepel in Breda (www.magazijn076.nl).

  De maandagavonden zijn met name bedoeld voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn om de inloop op vrijdagochtend te bezoeken. Zodat ook zij langs kunnen komen met hun vragen, voor een persoonlijk gesprek of een luisterend oor.

  Wanneer: 11/2, 11/3, 25/3, 8/4, 13/5, 27/5, 24/6
  Tijdstip: 19.00 – 21.30 uur
  Waar: Magazijn 076, Gebouwencomplex De Koepel Gebouw E , nummer 3 Nassausingel 26, 4811 DG, Breda
  Telefoon: 06-13320892

  Je vindt Magazijn076 in één van de bijgebouwen van de koepelgevangenis. Neem de ingang rechts van de hoofdpoort en loop het binnenterrein op. Onze loods bevindt zich achter de hekken. Als je bij aankomst ons 06-nummer belt, openen we het hek voor je.

  AIC Breda organiseert – naast de maandagavond inloop bij Magazijn 076 – elke vrijdagmorgen een koffie ochtend, van 9.30-11.30 uur, in het gebouw van MEE West-Brabant. Heeft u zelf, uw kind, uw partner of iemand anders uit uw familie of omgeving autisme? Het Autisme Info Centrum (AIC) weet als geen ander hoe dat is. Het AIC bestaat uit vrijwilligers, allen ervaringsdeskundig op het gebied van autisme. Zij bieden u een luisterend oor, delen ervaringen en/ of zoeken samen met u naar informatie en een antwoord op uw vragen. Mediatheek is aanwezig. Meer informatie over autisme en lidmaatschap NVA vindt u op deze website, of u kunt mailen naar aic-breda@nva-nb.nl.

 • Activiteiten AIC BredaAgenda voor januari-maart 2019Lees meer

  Bekijk hier het overzicht van activiteiten van Autisme Info Centrum Breda in de eerste maanden van 2019.

 • Lotgenotencontact AIC TilburgAgenda voor de eerste helft van 2019Lees meer

  De lotgenotencontactochtenden van Autisme Info Centrum Tilburg zijn bedoeld voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun
  omgeving te maken hebben met autisme. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

  Locatie: Gebouw van MEE, Kloosterstraat 32, 5038 VP Tilburg

  Informatie over aanvangstijden en aanmelding verschijnt voor elke lotgenotencontactochtend op deze website en op nva-nb.nl

  Download hier de flyer met de data voor de eerste helft van 2019:
  flyer nva aic tilburg lotgenotencontact begin 2019

   

   

 • Bijeenkomsten AIC Den BoschEr is een nieuwe coördinator voor AIC Den Bosch, wel zijn wij momenteel dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor AIC Den Bosch. Derhalve zijn wij genoodzaakt om de activiteiten van het AIC per 1 januari 2018 voorlopig op een laag pitje te zetten. Lees meer

  Dit betekent dat er momenteel even geen bijeenkomsten zoals inloop en thema-avonden worden georganiseerd.

  De coördinator is bereikbaar via het mailadres aic-denbosch@nva-nb.nl

 • Maandagavond inloop van AIC Breda naar een nieuwe locatieVan 19.00 tot 21.30 uur, in principe elke 2e en 4e maandag van de maand, in MAGAZIJN 076 te Breda. Lees meer

  De maandagavond inlopen van het Autisme Informatie Centrum Breda gaan naar een nieuwe locatie: MAGAZIJN 076, een ontmoetings- en werkplek voor mensen met autisme.
  De inlopen zullen zijn van 19.00-21.30 uur, in principe elke 2e en 4e maandag van de maand.

  28 januari is nog bij MEE op onze huidige locatie: Heerbaan 100, Breda.
  11 februari is de eerste keer bij MAGAZIJN 076.
  22 april is Pasen, 10 juni is Pinksteren, en 23 december is er in verband met kerstvakantie ook geen avondinloop.

  Data maandagavondinloop bij Magazijn 076 in 2019:
  Maandag 11 en 25 maart/ 8 april / 13 en 27 mei / 24 juni/ 8 en 22 juli /12 en 26 augustus / 9 en 23 september / 14 en 28 oktober / 11 en 25 november en 9 december

  Adres:
  MAGAZIJN 076, Nassausingel 26, Gebouw E, nummer 3, 4811 DG Breda.
  Telefoon 06-13320892.
  Website www.magazijn076.nl

  Magazijn 076 zit in de koepel in Breda, gebouw E, nummer 3.
  Als je door de sluis loopt zie je aan de rechterkant een bel, daar hangt het telefoonnummer van Magazijn 076 aan de muur net voor het hek. Als je dit belt, komen wij het hek opendoen.
  Als de ijzeren deur naar de sluis dicht is, moet je vooraan op de bel drukken. Dan wordt de deur opengemaakt door anderen en kun je doorlopen naar het hek.

  Het is betaald parkeren binnen de singels, kosten 2,20 euro per uur. Buiten de singels kun je op 5 à 10 minuten loopafstand gratis parkeren in de buurt.

 • Activiteiten AIC RoosendaalAgenda voor de eerste helft van 2019 Lees meer

  Het Autisme Info Centrum Roosendaal.heeft het programma voor de eerste helft van 2019 vastgesteld.

  Inloopochtenden
  Een belangrijke wijziging is, dat de inloopochtenden verplaatst worden naar de 2e vrijdag van de maand. De data voor de eerste helft van 2019 zijn:

  • 11 januari
  • 8 februari
  • 12 april
  • 10 mei
  • 14 juni

  Het komende jaar zullen wij elk kwartaal een lotgenotencontact gaan organiseren. Het eerste lotgenotencontact is op 22 maart voor ouders/grootouders. Op 28 juni is het 2e lotgenotencontact. Deze bijeenkomst is speciaal voor vrouwen.

  Download hier de flyer met het complete activiteitenoverzicht:
  flyer nva aic roosendaal activiteiten begin 2019 (2)

 • Vrouwencontactavond AIC De PeelIedere laatste woensdag van de maand (m.u.v. schoolvakanties) bij AIC De Peel in Helmond Lees meer

  Voor vrouwen die te maken hebben met autisme en het fijn vinden om ervaringen uit te wisselen.

  Tijd: 19.30 – 21.00 uur

  Locatie: ’t Brandpunt, Biezenlaan 29, 5708 ZD HELMOND

  Kosten: we vragen een bijdrage van € 1,- voor de koffie of thee.

  Meer informatie bij: Wendy van der Kuylen, tel. 06 – 200 718 64

  Aic-depeel@nva-nb.nl

  Download hier de flyer