Home Activiteiten Regio Welkom op de regiopagina van NVA Fryslan Regionaal Autisme Netwerk Friesland

Regionaal Autisme Netwerk Friesland

Coördinator Autisme Netwerk Friesland:
Jolijn de Boer anf@meefriesland.nl

Tel: 06 32273055

Website: www.autismenetwerkfriesland.nl

 • Website autismenetwerk gelanceerdNieuwe informatieve website voorziet in behoefteLees meer

  De website van het Autisme Netwerk Friesland is op 28 oktober gelanceerd in aanwezigheid van ruim honderd belangstellenden in Hogeschool Van Hall Larenstein. Eén van de sprekers, Yvonne Zondervan, moeder van twee zonen met autisme en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Autisme, afdeling Friesland, schetste haar lange zoektocht naar de juiste ondersteuning. De website www.autismenetwerkfriesland.nl bundelt informatie en organisaties, zodat mensen direct weten waar ze terecht kunnen voor bijvoorbeeld ondersteuning of diagnostiek.

  “Er is veel veranderd in hoe men naar autisme kijkt. In de jaren vijftig dacht men dat het vooral aan koele moeders, de zogenaamde ‘koelkastmoeders’, lag dat deze kinderen anders waren. Pas sinds de laatste jaren wordt autisme niet meer als een defect gezien. Diagnostiek blijft echter lastig en kan slechts gedaan worden aan de hand van een beoordeling op gedragskenmerken.”

  Autisme heeft grote gevolgen op alle levensgebieden. Zondervan benadrukt het belang van een goed netwerk om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan zowel kinderen als volwassenen met autisme. Het Autisme Netwerk Friesland voorziet in de behoefte aan een goed netwerk. Om te beginnen door de bundeling van informatie op de website. Bij het Autisme Netwerk Friesland zijn op dit moment aangesloten: Accare, GGZ Friesland, Jeugdhulp Friesland, Jonx/Lentis, Maeykehiem, MEE Friesland, NVA, OlmenEs, Reik, RENN4, Stumass, Synaeda, Talant en UWV.

  Christien Glashouwer van Studio Chris10, de ontwerper van de website, leidde de zaal rond door de site en vertelde over de keus van het logo. “Het Pompebled staat natuurlijk voor Friesland, de puzzelstukjes stukjes staan voor de ‘waarneming in stukjes’ door mensen met autisme. Daar waar anderen een geheel waarnemen, zien mensen met autisme allerlei afzonderlijke delen die vervolgens nog aan elkaar gepuzzeld moeten worden. De kleuren van het logo staan voor de diversiteit van de verschillende organisaties in het netwerk.”

  Na de presentatie van de website konden de aanwezigen workshops volgen. Zowel mensen met autisme als professionals namen een kijkje in de keuken bij diverse organisaties uit het netwerk.

  De reacties waren positief en gaven aan dat er een grote behoefte is aan kennis en informatie over autisme: “Wat is er toch veel kennis op dit gebied!” “Wordt dit een jaarlijks terugkerend gebeuren?” “Ik heb goed kunnen netwerken.” “Misschien kunnen we de volgende keer speeddaten om elkaar beter te leren kennen!”