Home Nieuws Ouders als hulpverleners?
30 juni 2022 - Onderzoek NVA Expertgroep Autisme en VB onder professionalsOuders als hulpverleners?

De NVA Expertgroep Autisme & Verstandelijke beperking is bezig met een onderzoek naar ‘ouders als hulpverleners’. Specifiek over de volgende zin die ouders weleens te horen krijgen: “Als ouder ben je te emotioneel betrokken bij je kind om een goede hulpverlener voor je kind te kunnen zijn.” We willen vragen of u ervaringen wil delen in het samenwerken met ouders van kinderen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking. De onderstaande vragen zijn specifiek bedoeld voor hulpverleners die werken met mensen met autisme en een verstandelijke beperking.

Vragen

 1. Ouders van een kind met autisme & verstandelijke beperking krijgen de volgende zin weleens te horen: “Als ouder ben je te emotioneel betrokken bij je kind om een goede hulverlener voor je kind te kunnen zijn.” De Expertgroep heeft nog geen wetenschappelijk onderzoek of theorie over dit onderwerp kunnen vinden. Mocht u hier wel bekend mee zijn, zou u ons hierover willen informeren?
 2. Hebben ouders een rol in de hulpverlening anders dan alleen de ouder zijn? (Bijvoorbeeld kennisdrager zijn, mededeskundige zijn op het gebied van het eigen kind in relatie tot samenwerking met hulpverleners, medehulpverlener zijn, iemand die het dossier kent, voortgang van hulpverlening bewaken.)
 3. Op welke trede van de participatieladder staan ouders in het contact met u?
  a) Ouders zijn onderdeel van het hulpverlenersteam
  b) Ouders worden geraadpleegd
  c) Ouders worden constant op de hoogte gehouden
  d) De voortgang wordt aan ouders medegedeeld

Reactie

Werk je als professional met mensen met autisme en een verstandelijke beperking? Dan zijn wij benieuwd naar je reactie op bovenstaande vragen. Reacties kun je mailen aan de Expertgroep Autisme en Verstandelijke Beperking. E-mailadres: expertgroepvb@autisme.nl
Je kunt de enquête ook direct hier invullen!

Aan de hand van de bevindingen kijken we wat er met de ingezonden reacties wordt gedaan. Inzendingen worden anoniem behandeld, in geval van publicatie wordt eerst toestemming gevraagd.

Sluiten
Word nu lid!