Home Nieuws Autisme en het voorspellende brein
18 november 2021 - Peter Vermeulen geeft webinar op 2 decemberAutisme en het voorspellende brein
  1. Recente ontdekkingen in onderzoek van het menselijk brein gooien onze traditionele ideeën over waarnemen en denken compleet overhoop. Sinds eeuwen denken we dat het brein de prikkels verwerkt die het ontvangt van de zintuigen, er betekenis aan geeft waarna die betekenisverlening onze reactie op die prikkels aanstuurt. Tegenwoordig wordt dit model doorgaans beschreven middels de metafoor van de computer.

Dit beeld blijkt niet te kloppen, schrijft Peter Vermeulen in zijn nieuwste boek ‘Autisme en het voorspellende brein’. Ons brein is helemaal geen supersnelle computer maar een soort gokmachine. Het brein is een orgaan dat voorspelt en dan kijkt of die voorspellingen kloppen. Het brein zit niet te wachten tot het info krijgt van de zintuigen: het brein gebruikt die zintuigen om de eigen voorspellingen te checken.

Deze ‘Copernicaanse’ revolutie in het denken over het brein heeft ook gevolgen voor de manier waarop we over autisme denken. Veel zaken die we nu doen in autisme zijn, bekeken vanuit de nieuwe ontdekkingen, ronduit fout. We illustreren dit met drie voorbeelden: de aanpak van sensorische hyperreactiviteit, het aanleren van emotieherkenning en het aanpakken van taalbegrip. We verbinden dus praktische tips aan de recente inzichten over het (autistisch) brein.

Webinar Peter Vermeulen

Peter Vermeulen (1962) is een Vlaams pedagoog en een autoriteit op het gebied van autisme. Hij is al jaren werkzaam als autismedeskundige en publiceert al ruim 20 jaar uitvoerig over autisme. Verschillende van zijn boeken zijn vertaald in diverse talen.

Peter Vermeulen geeft op donderdag 2 december van 19.30 tot 21.30 uur een webinar over deze nieuwe visie op informatieverwerking bij autisme. Dit wordt georganiseerd door NVA Noord-Holland.

Voor vragen kun je contact opnemen met nva.amsterdam@autisme.nl

Kaarten bestellen

Het webinar wordt aangeboden via Virtual Meet. Een week voor aanvang van het evenement ontvang je een mail van deze organisatie. Hierin vind je de login gegevens om op het platform te komen, alsmede een link om direct in te kunnen loggen. Dit is een persoonlijke link, die gekoppeld is aan het email-adres dat gebruikt wordt bij de bestelling van de kaarten. Het webinar wordt niet opgenomen en kan daardoor ook niet teruggekeken worden!

Kaarten kosten 6 euro en zijn via onderstaand formulier te bestellen. (Let op, één kaart per emailadres aanschaffen)

Sluiten
Word nu lid!