Home Nieuws NVA-Kamerbrief over passend onderwijs
13 november 2020 - 16 november: evaluatie passend onderwijs NVA-Kamerbrief over passend onderwijs

Alle toekomstige leraren moeten een deel van hun stageperiode doorbrengen op een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs. En thuiszitters moeten zo snel mogelijk een leerbudget ontvangen. Dit staat in de brief die de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Op maandag 16 november evalueert de Kamer passend onderwijs met minister Slob. 

Andere aanbevelingen die in de brief staan van de Nederlandse Vereniging voor Autisme zijn onder meer: structurele en volwaardige inspraak voor ouders van zorgleerlingen, daadwerkelijk onafhankelijk toezicht op samenwerkingsverbanden en onafhankelijke informatiepunten voor ouders. Lees onze brief aan de Tweede Kamer. 

25 verbeterpunten

Maandag 16 november spreekt de vaste Kamercommissie van onderwijs met minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) over de evaluatie van passend onderwijs in een zogeheten nota-overleg. In verband met dit belangrijke overleg stuurde Slob eerder deze maand zijn plan met in totaal vijfentwintig verbeterpunten naar de Kamer. Onze brief is een reactie op een aantal van deze punten. 

Eindrapport

Eén van de belangrijkste doelen van het in 2014 ingevoerde passend onderwijs is het tegengaan van de groei van het (voortgezet) speciaal onderwijs. Ook moest het aantal thuiszitters omlaag worden gebracht. Geen van deze doelen is behaald. Het in mei dit jaar verschenen eindrapport passend onderwijs is dan ook kritisch. Lees ons artikel over dit eindrapport. 

Maandag zal ook een aantal andere belangrijke documenten over passend onderwijs worden besproken. Bijvoorbeeld de rapporten van de Onderwijsraad en de Kinderombudsman. 

Nota-overleg Passend Onderwijs. Maandag 16 november van 11.00 tot 18.00 uur. Live te volgen via tweedekamer.nl

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!