Home Nieuws Vera Helleman over ‘De Kracht van Autisme’
29 mei 2020 - Gratis webinar op 17 juniVera Helleman over ‘De Kracht van Autisme’

Tijdens het NVA Congres 2019 zijn er voor het eerst workshops gegeven. Overweldigd door het aantal aanmeldingen hebben we ter plekke besloten een aantal workshops opnieuw te gaan aanbieden. Door de Coronacrisis is een bijeenkomst op locatie op dit moment niet mogelijk. Met Vera Helleman, die op het congres een zeer gewilde workshop aanbood, hebben we haar workshop om weten te zetten naar een webinar, waarvoor je je nu kunt aanmelden. 

In dit webinar geeft zij een nieuwe visie op autisme die er niet vanuit gaat dat autisme een stoornis is, maar een andersoortige constructie met een hoopgevende potentie. Zij zal tijdens deze lezing ingaan op de drie pijlers van deze nieuwe grondslag in het kijken naar autisme.

Hyper-sensitiviteit

Kenmerkend voor autisme is onder meer de hyper-sensitiviteit. Deze uit zich niet alleen in de fijngevoeligheid van de zintuigen, maar ook in het coping gedrag dat nodig is bij overprikkeling, zoals het stimming, afsluiten en woedeaanvallen. In positieve zin is de sensitiviteit een zeer geavanceerd navigerend gereedschap dat we niet willen afvlakken, maar juist willen inzetten.

Geen ik-referentiekader

Het ontbreken van het ik-referentiepunt is oorzaak van de beperking in het voorstellingsvermogen. De toekomst en het dáár is alleen in te beelden als je een ik-referentiepunt hebt. Ook is het hierdoor voor mensen met autisme moeilijk grenzen te bepalen en geeft het taalissues. Aan de andere kant is dit de reden van de puurheid, eerlijkheid, het leven in het nu en het onderliggende respect voor hoe anderen hun leven leven dat we bij autisme waarnemen.

Natuurwetmatig denken

Dit is de logica waar vanuit mensen met autisme de wereld aftasten. Kenmerken als het gefocuste denken en de specifieke interesses en de problemen daarmee in rigide denken en het vastlopen in regels en (bepaalde) sociale verwachtingen komen hier vandaan. Dit brein weegt alles af tegen een bepaald soort logica (natuurwetten in plaats van regels), wat potentieel kan leiden tot experts en pioniers in vakgebieden.

Iedere pijler heeft uitdagingen, maar ook kwaliteiten. Vera neemt je deze lezing mee langs deze drie pijlers en biedt handvatten voor een andere, meer autistisch logische, manier van leven.

Praktische informatie

  • De online lezing is op woensdag 17 juni, start om 11.00 uur en duurt ongeveer 1 uur inclusief vragenronde (vragen kun je stellen middels chatfunctie)
  • Deelname is gratis, aantal deelnemers is onbeperkt
  • Meedoen kan door op 17 juni om 11.00 uur naar verahelleman.nl/autisme te gaan en je aan te melden als guest op de chatbox die naast de video staat
  • Het webinar zal tot 1 week na de datum beschikbaar blijven om terug te kijken
Sluiten
Word nu lid!