Home Nieuws Paul (16) fietst 450km voor het goede doel
19 december 2019 - Deel van de opbrengst is voor de NVAPaul (16) fietst 450km voor het goede doel

Paul Verbael is nog maar 16 jaar oud en hij heeft nu al meerdere sponsortochten georganiseerd en gereden op de fiets. Paul woont in Heeze, houdt van fietsen en bouwen met LEGO Technic. In 2011 werd bij Paul PDD-NOS geconstateerd. Dit jaar doneerde hij een deel van zijn opgehaalde geld aan de Nederlandse Vereniging voor Autisme

 

In Heeze gaat Paul naar een speciale school. Hier zitten mensen met autisme, ADHD, epilepsie en kinderen die moeilijker leren. ,,Ik vind het een erg fijne school omdat ze echt aandacht voor je hebben’’, zegt Paul. Door zijn autisme heeft hij meer moeite met het verwerken van prikkels als iemand zonder autisme. Dat zorgt ervoor dat hij vaker rust nodig heeft na te veel prikkels bij bijvoorbeeld een lange dag op school. ,,Daarom ga ik nooit naar drukke feesten of festivals, want dat kan ik niet aan.” Gelukkig zitten er ook voordelen aan autisme. Twee voordelen die Paul noemt bij zijn autisme is dat hij nauwkeurig is en dat hij vaak gepassioneerd is over dingen. Zijn nauwkeurigheid helpt hem bij het tekenen en hij is heel erg gepassioneerd over techniek en voertuigen.

Fietsen is een andere passie van Paul. ,,Het helpt me om na een drukke dag mijn hoofd leeg te krijgen en alles weer op een rijtje te zetten.” Hij zit niet bij een sportclub. ,,Dat vind ik een beetje te druk. Wel doe ik zelf aan fietsen, ik fiets vooral voor mijn conditie. Anders had ik nooit die sponsortocht van 150 km kunnen fietsen’’, vertelt hij.

Sponsortocht

De route die hij heeft gereden was in de buurt van zijn leefomgeving. In totaal was de route 75 kilometer lang. Hij begon in zijn woonplaats Heeze en reed daarna zuidwaarts in de richting van Weert. Onderweg kwam hij door allemaal verschillende steden/dorpen zoals Sterkel, Soerendonk, Budel en Maarheeze. Daarna reed hij in een grote boog om Weert heen. Waar hij uitkwam bij Nederweert, waar hij doorheen reed weer in noordelijke richting. Toen kwam hij uiteindelijk uit bij Someren. Vanaf daar ging hij in westelijke richting terug naar Heeze. Dit rondje heeft hij twee keer gereden, wat uitkomt op 150 kilometer.

Dit is niet de eerste sponsortocht die Paul georganiseerd heeft. Voor deze tocht reed hij al drie andere sponsortochten. Tijdens de vorige tochten reed hij telkens 20 tot 30 dezelfde rondjes van 4 tot 5 kilometer. ,,Op een gegeven moment begon dat saai te worden”, blikt Paul terug. Dus koos hij er dit jaar voor om tweemaal een grote ronde van 75 kilometer te rijden. Dit deed hij samen met zijn vader, die in zijn auto hielp met het aangeven van de route, eten en drinken en eventuele fietsmaterialen als het nodig was. ,,Uiteindelijk heb ik er 7 uur over gedaan en bijna 2.000 calorieën verbrand. Daarna heb ik wel 12 uur achter elkaar geslapen!’’, vertelt Paul.

Jubileumeditie

De eerste drie edities van zijn sponsortocht doneerde hij alles aan KWF-kankerbestrijding. Dit jaar koos hij ervoor om te doneren aan de NVA en Alzheimer Nederland. Dit omdat hij zelf autisme heeft en omdat zijn oma alzheimer heeft.

Volgend jaar is het de vijfde editie van zijn sponsortocht. ,,Dat is een jubileumjaar. Daarom wil ik het nog wat groter aanpakken. Ik wil er meer publiciteit aan geven door middel van plaatselijke berichtgeving. Ook wil ik een paar bedrijven gaan benaderen om te vragen of ze me willen sponsoren.”

(Auteur: Mees Kierpensteijn)