Home Nieuws ‘Zo heb ik het NVA AutismeCongres ervaren’
22 november 2019 - NVA-stagiair Mees Kierpensteijn:‘Zo heb ik het NVA AutismeCongres ervaren’

Om te beginnen zal ik mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Mees Kierpensteijn (19), student aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Ik loop stage bij de NVA en ik was er ook bij afgelopen vrijdag bij het NVA AutismeCongres in het Beatrix Theater in Utrecht. Eerlijk gezegd had ik niet hele grote verwachtingen van tevoren. Ik wist nog niet zo veel van de NVA, zoals het aantal leden dat de vereniging telt. Maar toen ik eenmaal binnen kwam en zag hoeveel mensen er aanwezig waren was ik oprecht verbaasd.

De ochtend

De opening van het congres werd gehouden in de theaterzaal. Daar werd het woord gehouden door Karol Henke (directeur NVA) en Jasper Wagteveld (NVA-ambassadeur). Zij kregen de zaal gemakkelijk aan het lachen en brachten een goeie stemming in het publiek. Daarna kwam Tof Thissen (algemeen directeur UWV Werkbedrijf) op het podium. Hij vertelde een mooi verhaal over zijn werkervaringen en over hoe hij de toekomst graag wil zien voor mensen met autisme in de werkende samenleving.

Ondertussen kwam Thijs van der Rol het podium op, ervaringsdeskundig en trainer. Hij kreeg de gelegenheid om wat vragen te stellen aan Thissen zodat het publiek een nog betere indruk kon krijgen van de mening en zijn visie als het gaat om werk en autisme.

Daarna kregen we een presentatie van Jeanet Landsman. Zij is onderzoeker bij het UMC van Groningen. Landsman presenteerde WerkWeb-Autisme. Een platform dat het voor mensen met autisme makkelijker maakt om een baan te vinden. Zij hield haar presentatie samen met Douwe Wilts. Wilts heeft zelf autisme en hij vertelde over zijn ervaring met autisme in het voorgezet onderwijs. Na de presentatie ging Landsman de discussie aan met een aantal panel-leden over verschillende onderwerpen met betrekking tot autisme.

Mind My Mind

Vervolgens had je de mogelijkheid om mee te doen aan workshops over onderwerpen zoals ‘Beter werken met autisme’ en ‘Autisme en prikkelverwerking’. Daar heb ik niet voor gekozen. Ik heb een beetje rondgekeken op de exposanten-markt, naar alle verschillende kraampjes en de mensen die er allemaal rondliepen. Ik heb wel alle films gezien. Ik kon goed lachen om de film Mind My Mind. Dat gaat over een jongen met autisme en hoe het eraan toe gaat in zijn hoofd.

Toen alle workshops klaar waren werd er een paneldiscussie gehouden in de theaterzaal tussen verschillende gasten uit het onderwijs. Daar werd het publiek ook bij betrokken. Zij kregen een rood en een groen papier. Als je het eens was met het statement kon je het groene papier ophouden en als je het oneens was met het statement kon je het rode papier ophouden.

Nog even lachen

Na al dat discussiëren was het wel tijd om een beetje te lachen. Dat kwam goed van pas want cabaretier Fabian Franciscus kwam het congres tot een spetterend einde brengen. Hij gaf een klein voorproefje van zijn nieuwe voorstelling Vlafeest. Hij kreeg de gehele zaal aan het lachen met zijn grappen en het was een goede afsluiting van het congres. Daarna heb ik mijn jas weer opgehaald bij de garderobe en ben ik weer naar huis gegaan. Ik vond het een geslaagd congres.

Sluiten
Word nu lid!