Home Nieuws 1,5 miljoen voor het Nederlands Autisme Register
14 november 2019 - Doel: betere ondersteuning voor volwassenen met autisme1,5 miljoen voor het Nederlands Autisme Register

Het Nederlands Autisme Register van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de VU Amsterdam krijgt 1,5 miljoen euro subsidie voor meer onderzoek naar volwassenen met autisme.

De subsidie is toegekend door ZonMw, de Nederlandse organisatie van gezondheidszorgonderzoek en zorginnovatie.  Autisme is tot nu toe voornamelijk onderzocht bij kinderen, over volwassenen met autisme is nog maar weinig bekend. Dankzij de toegekende subsidie van 1,5 miljoen euro kan het Nederlands Autisme Register (NAR) een groep volwassenen met autisme langdurig volgen, over een periode van 15 jaar. De verwachting is dat dit een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de kennis over volwassenen met autisme, vooral als het gaat om de ondersteuning die zij nodig hebben. 

Online therapie

Door middel van jaarlijkse vragenlijsten zullen belangrijke data worden verzameld. Daarnaast zal het onderzoek naar verwachting waardevolle informatie opleveren over zowel genetische- als omgevingsfactoren. Ook zullen bij de deelnemers online testen worden afgenomen en krijgen zij de mogelijkheid om online therapieën te volgen. 

‘Ondanks veel onderzoek weten we nog steeds niet goed hoe mensen met autisme het beste ondersteund kunnen worden’, zegt VU-onderzoeker Sander Begeer die samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) het NAR oprichtte. ‘Sommigen doen het heel erg goed, maar er zijn ook veel mensen die veel zorg nodig hebben. Door mensen met autisme langere tijd te volgen krijgen we daar veel beter zicht op en daardoor kunnen we hen uiteindelijk beter helpen.’

Depressie

Mensen met autisme hebben vaak bijkomende diagnoses, zoals bijvoorbeeld slaapproblemen en depressie. Onderzocht zal worden welke behandelingen voor deze doelgroep effectief zijn, zoals bijvoorbeeld online interventies. ‘Onze bevindingen zullen op een toegankelijke manier worden gedeeld’, zegt Begeer. ‘En als er succesvolle interventies uit voort komen, zullen die breed beschikbaar worden gemaakt.’ Een voorbeeld van zo’n interventie is www.moodbuster.science.

De subsidie is onder meer aangevraagd door Maria Hibma, beleidsmedewerker van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, en door meerdere onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de University of Reading (UK).  

 Meedoen?
Het Nederlands Autisme Register is altijd op zoek naar deelnemers met én zonder autisme. Doe ook mee en help het autisme-onderzoek vooruit!
aanmelden 

 Door onze redactie

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!