Home Nieuws Nieuwsuur interviewt NVA over problemen CBR
6 november 2019 - Veel klachten over 'gezondheidskeuringen'Nieuwsuur interviewt NVA over problemen CBR

Vandaag kwamen journalisten van Nieuwsuur televisie-opnamen maken bij het landelijk bureau van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in De Bilt. Dit gebeurde naar aanleiding van ons persbericht over vermoedens van zorgfraude door keuringsartsen van het CBR. 

De NVA deed melding van serieuze vermoedens van zorgfraude bij het CBR, nadat we afgelopen maanden veel berichten van onze leden ontvingen over mogelijke misstanden bij de medische test die mensen met autisme verplicht moeten ondergaan.

Deze ‘gezondheidskeuring’ wordt gedaan bij een door het CBR aangewezen keuringsarts. Er zijn niet alleen lange wachttijden. Er kwamen ook meldingen binnen over keuringsartsen die enkel contante betalingen accepteren, keuringsartsen die weigeren een factuur te overleggen, keuringsartsen die ter plekke de kosten verhogen (bij niet betaling slaagt men niet), keuringsartsen die facturen sturen met niet-uitgevoerde werkzaamheden en keuringsartsen die onduidelijke testen uitvoeren die niet relevant zijn (ogentest bij autisme).

Geen verband tussen rijvaardigheid en autisme

Nieuwsuur interviewde vandaag NVA-directeur Karol Henke. Eerder sprak de redactie al met enkele gedupeerde automobilisten. Henke: ,,De wet uit 2013 die de rijbewijskeuring voor mensen met autisme voorschrijft, is gebaseerd op een onderzoek van de Gezondheidsraad waarin autisme helemaal niet voorkomt! Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen rijvaardigheid en autisme. Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze eenmaal hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden.” De NVA roept mensen die klachten hebben over de rijbewijskeuring op, om deze te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

In de landen om ons heen is het beter geregeld, ontdekte Henke. ,,In België, Duitsland of Engeland regelen ze het vóóraf. Je moet zelf aangeven of je denkt dat je problemen zult krijgen tijdens het rijden. Zo nodig krijg je extra begeleiding tijdens de rijlessen.”

De uitzending over het CBR van Nieuwsuur is op donderdag 7 november uitgezonden, om 22.00 uur op NPO2. Voor meer informatie: zie nieuwsuur.nl Of kijk de uitzending van 7 november terug op NPO-start.

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!