Home Nieuws Van onderwijs naar werk
30 juli 2019Van onderwijs naar werk

Jeanet Landsman over WerkWeb-Autisme

Onderzoeker Jeanet Landsman presenteert WerkWeb-Autisme. Op dit online platform is de kennis gebundeld van tien jaar onderzoek naar wat helpt om van werk en studie een succes te maken als je autisme hebt. Het resultaat is heel praktijkgericht en biedt ondersteuning op het gebied van werk en onderwijs. Zo laat WerkWeb-Autisme bijvoorbeeld zien hoe je voor anderen zichtbaar en kenbaar maakt wat je kunt en wilt op het gebied van werk.

Hieronder licht Jeanet alvast een tipje van de sluier op:

Paneldiscussie

Landsman laat zien wat er in de praktijk allemaal mogelijk is met WerkWeb-Autisme. Ook gaat zij in discussie met een panel van betrokkenen (zowel persoonlijk als professioneel) op het gebied van autisme en werk. Wat is er volgens hen nodig voor een optimale deelname aan studie en werk?

Over Jeanet Landsman

Jeanet Landsman (1969) is senior onderzoeker en projectleider bij de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMC Groningen. Landsman heeft twee kinderen, van wie de jongste autisme heeft.

 

Douwe Wilts over onderwijs & autisme

 

Student Douwe Wilts vertelt over zijn bijzondere schoolcarrière, van vmbo-basis tot universiteit. Wat hem onder meer opvalt is hoe moeilijk het soms is voor leraren om te respecteren dat bepaalde dingen nu eenmaal heel lastig kunnen zijn als je autisme hebt, zoals het tempo bij toetsen. ‘Zoals Einstein al zei: je moet een vis ook niet vragen om in een boom te klimmen’, zegt Wilts.  ‘We hebben immers allemaal onze kwaliteiten, maar ook dingen waar we minder goed in zijn. Maar dat is vaak aan de buitenkant niet zichtbaar.’

Kansen van autisme

Wilts’ boodschap aan leraren, leidinggevenden, collega’s én naasten van mensen met autisme: ‘De kunst is om de kansen van autisme te zien zonder de beperkingen die het met zich mee kan brengen uit het oog te verliezen.’

Over Douwe Wilts

Douwe (1992, autisme) studeert binnenkort af als Neerlandicus. Hij schrijft op dit moment een boek over autisme. Wilts loopt stage bij de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMC Groningen, waar hij een bijdrage levert aan de projecten ‘De Sensatie van een Goed Leven’ en ‘WerkWeb-Autisme’. Daarna gaat hij op zoek naar een baan als ervaringsdeskundige autisme en comorbiditeit.

Sluiten
Word nu lid!