Home Nieuws Videoserie gelanceerd in hoofdkantoor NVA
18 juni 2019 - Neurodiversity Pride day in NederlandVideoserie gelanceerd in hoofdkantoor NVA

In aansluiting op Pride initiatieven in Amerika en Engeland, wordt op 18 juni ook in Nederland de Neurodiversity Pride Day gevierd. Neurodiversiteit is het woord voor variatie in breintypes, zoals autisme, dyslexie en AD(H)D. 
Er worden activiteiten georganiseerd in het hele land, om aandacht te vragen voor de meerwaarde van mensen met een neurologische variatie.

,,In een hedendaags landschap waarbij ‘anders’ vaak als negatief bestempeld wordt, zetten we 18 juni de schijnwerpers op mensen met een bijzonder brein”, zegt oprichter Tjerk Feitsma. ,,Neurodivergente individuen voegen ieder iets bijzonders toe aan onze mensheid. Juist onze verschillen kunnen de basis zijn van vooruitgang, verwondering en vriendschap. Diversiteit maakt het collectief mooier, dat mag ook wel eens gevierd worden.”

Videoserie

In het hoofdkantoor van de NVA is dinsdag 18 juni een videoserie over vrouwelijke autisten gelanceerd, waarin zij vertellen over de kwaliteiten die hen bovengemiddeld goed maken in hun gekozen werkveld. In de maatschappij zijn er een hoop vooroordelen over autisme. Mensen met autisme zouden bijvoorbeeld nooit werk kunnen vinden wat bij ze past en waar ze van kunnen leven.

Diantha Voskuijl is, ter gelegenheid van de Neurodiversity Pride Day op 18 juni 2019, gaan praten met vier vrouwen met autisme en een autisme-expert, over hoe je autisme juist als kracht kunt gebruiken op je werk. In deze special (zie hieronder) interviewt zij Annelies Spek, klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. Zij vertelt over wat autisme precies is, hoe het komt dat mensen met autisme anders zijn dan anderen en waarom dat eigenlijk heel handig is.

Ook is er de eerste jaarlijkse Neurodiversiteitsrede, die dit jaar uitgesproken wordt door assistent-professor Jelle van Dijk in Nijmegen. Diverse neurodivergente influencers kiezen deze dag voor hun ‘coming out’. Op social media vragen zij aandacht voor hun persoonlijke verhaal met de campagne hashtag #weareallnuts.

De Neurodiversity Pride Day is een initiatief van Stichting Neurodiversiteit.

Sluiten
Word nu lid!