Home Nieuws Autismevriendelijkheidsprijs 2019 uitgereikt
2 april 2019 - Thema Autismeweek 2019Autismevriendelijkheidsprijs 2019 uitgereikt

Tijdens de officiële opening van de Autismeweek 2019 reikte Karol Henke, directeur van de NVA, de Autismevriendelijkheidsprijs uit aan één persoon en één organisatie die zich inzetten voor de participatie van mensen met autisme.

Autismevriendelijkheidsprijs Organisatie

Buffetrestaurant D’n Heerboer in Uden wint de Autismevriendelijkheidsprijs 2019 voor Organisaties. D’n Heerboer is genomineerd door de ouders van Bert Kuijper, die tijdens zijn stage terecht kwam bij het buffetrestaurant van Paul en zijn vrouw Mirjam.

Paul heeft Bert altijd het gevoel gegeven dat hij verder kon komen. Uiteindelijk heeft Bert zijn koksdiploma gehaald. Hij werkt er nu 24 uur per week, waardoor hij zelfstandig kan wonen. ,,Ondanks het autisme van Bert heeft Paul van D’n Heerboer doorgezet en zijn kwaliteiten gezien. Hij is Bert vertrouwen blijven geven, zodat hij zich uiteindelijk goed heeft kunnen ontwikkelen. Mooi om te zien hoe het restaurant altijd is blijven meedenken. Iemand met autisme wordt nog wel eens overvraagd of ondervraagd. D’n Heerboer doet het bij Bert precies goed en dat is bijzonder!”, aldus het juryrapport.

Autismevriendelijkheidsprijs Particulier

De Autismevriendelijkheidsprijs 2019 Particulier gaat naar Hein van de Water, die als zzp’er een Glas- en Loodbedrijf heeft in Groningen. Binnen zijn éénmansbedrijf zet hij zich voor meer dan 100 procent in om mensen met autisme een kans te bieden. Op een rustige, vertrouwde en inspirerende manier begeleidt hij hen naar zelfstandigheid.

,,Mooi dat Hein van de Water mensen met autisme praktijkervaring biedt, waardoor ze weer perspectief hebben. Het is belangrijk dat mensen met autisme kansen krijgen in de reguliere samenleving. Geweldig dat een zzp’er zich hiervoor inzet!”, oordeelde de jury.

Tijdens de Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de naar schatting 200.000 mensen met autisme in ons land. Kijk voor meer informatie op www.autisme.nl en www.autismeweek.nl.