Home Nieuws Safer Internet Day: 5 tips voor veiliger internetten
6 februari 2018Safer Internet Day: 5 tips voor veiliger internetten

Veilig InternetVandaag is het Safer Internet Day. Hoe zorg je dat je kind veilig is op internet? Vijf tips.Door Anouk van Westerloo

Een computer met een internetaansluiting is als een deur naar de wereld. Een wereld waarin een hoop leuks en interessants te ontdekken valt, maar (net als in de echte wereld) ook een hoop ellende waar je je kind liever niet aan blootstelt. Enkele tips: 

1.

Installeer een kinderbrowser. Sommige browsers zorgen ervoor dat ongeschikte sites niet kunnen worden geopend, andere openen juist alleen wél geschikte sites en er zijn filters die bepaalde sites alleen nog openen na het invullen van een geheime code. Je kunt daarnaast ook nog een tijdslot installeren zodat de computer uitgaat nadat de ingestelde computertijd is verstreken. Kinderbrowsers en filters zijn helaas nooit helemaal waterdicht en voor echte kleine computerfanaten vaak vrij simpel te omzeilen of te kraken. 

2.

Maak je kind ‘streetwise’ op internet. Praat regelmatig met je kind over wat hij op internet allemaal kan tegenkomen, en leer hem daarmee om te gaan. Zo maak je hem weerbaarder.  

3.

Bespreek wat je kind wel en niet kan delen op internet. Wanneer is iemand een ‘vriend’ op sociale media? Vertel je aan iemand die je nog nooit hebt gezien op welke school je zit? Kun je er altijd op vertrouwen dat iemand met het profiel van een meisje van 11 ook echt een meisje van 11 is? Zet je een grappig filmpje van je broer die stiekem in zijn neus peutert op Youtube, of kan zoiets meer gevolgen hebben dan je nu kunt overzien? 

4.

Blijf in de buurt. Naast je kind mediawijs maken, is toezicht houden als je kind op internet bezig is onontbeerlijk. Door de computer op een plek te zetten waar je op een natuurlijke manier ‘in de buurt’ bent en af en toe over zijn schouder kan meekijken, kun je al een hoop ellende voorkomen. Zo kun je als ouder niet alleen zien waar je kind op dat moment mee bezig is, je kunt ook belangstelling tonen voor zijn wereld. De dingen die hij meemaakt, de spellen die nu weer ‘in’ zijn of de filmpjes die heen en weer gestuurd worden. Maar naast die fysieke aanwezigheid kan het geen kwaad om ook in cyberspace vlakbij je kind te blijven. Zit hij op Facebook? Word dan ‘vrienden’. Dat is niet alleen leuk, je kunt meteen vanaf de zijlijn een oogje in het zeil houden. 

 

5. Hang een lijstje naast de computer met een paar vuistregels. Bijvoorbeeld: nooit registreren op een site of programma’s downloaden zonder toestemming, nooit afspraken maken met mensen die je alleen via internet kent, nooit je adres doorgeven aan vreemden (en iemand van wie je alleen het internetprofiel kent is ook een ‘vreemde’) en veilig omgaan met wachtwoorden.

Dit artikel is gepubliceerd op 6 februari 2018

button test 2

 

Sluiten
Word nu lid!