Home Nieuws ‘Hey’-campagne tegen zwijgen over depressie
15 januari 2018‘Hey’-campagne tegen zwijgen over depressie

Depressie jan18Jongeren en jonge vrouwen met een depressie vinden het vaak moeilijk om hierover te praten. Zij raken geïsoleerden voelen zich hierdoor vervolgens nóg somberder. De VWS-campagne ‘Hey! Het is oké’wil dit doorbreken.

Ruim 800.000 Nederlanders kampen met een depressie, onder wie relatief veel mensen met autisme. Uit een recente peiling van het ministerie van VWS blijkt dat jongeren (13-18) en jonge vrouw (18-35) het moeilijk vinden om over hun depressie te praten met mensen uit hun omgeving. Terwijl dat juist belangrijk is om de klachten niet te laten verergeren. Zij vinden het wel prettig als een bekende erover begint, liefst in een een-op-eengesprek. Helaas wachten veel mensen echter het liefst af totdat iemand met een depressie of depressieve gevoelens er zelf over begint.

Om deze patstelling te doorbreken is VWS gestart met de campagne ‘Hey, het is oké’. De slogan kan het begin vormen een gesprek. https://www.omgaanmetdepressie.nl/depressie-bespreekbaar-maken

Er is sprake van een depressie als iemand minimaal twee weken lang bijna iedere dag langdurig last heeft van een zeer sombere stemming en verlies van interesses. Mensen met een depressie worden onder andere aangeraden om minimaal een half uur per dag te bewegen, te kiezen voor een regelmatig slaap-waakritme en om over hun sombere gevoelens te praten met hun omgeving. Bij ernstige klachten is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Mensen met autisme hebben een sterk verhoogd risico op een depressie. Uit recente cijfers van het Nederlands Autisme Register blijkt dat 45 procent van de volwassenen (vanaf 16 jaar) met autisme nog één of meerdere andere psychiatrische diagnoses heeft. Een stemmingsstoornis, waar een depressie een vorm van is, komt het vaakst voor.

Volgens de Britse autisme-expert Simon Baron-Cohen kampt minimaal vijftig procent van de mensen met het syndroom van Asperger – een vorm van autisme die voorkomt bij mensen met een normaal tot hoog IQ – met een depressie. ‘Waarschijnlijk doordat zij zich er meer van bewust zijn dat ze anders zijn en tegen bepaalde problemen aanlopen’, zo schrijft hij in zijn boek Autisme en Asperger-Syndroom. De stand van zaken.

Ook jongeren met ADHD hebben een verhoogd risico op depressie, zo blijkt uit een langlopend onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen onder 2500 jongeren. Vooral als er bij hen sprake is van gedragsproblemen en angstklachten.

Van onze redactie

Dit artikel is gepubliceerd op 15 januari 2018

button test 2

Sluiten
Word nu lid!