Home Nieuws Helft werkgevers wil geen werknemer met beperking aannemen
24 oktober 2017Helft werkgevers wil geen werknemer met beperking aannemen

De helft van de werkgevers is niet van plan om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Dit staat in het vandaag verschenen rapport Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017 van het SCP. 

Rapport Arbeidsmarkt in kaart 2017In 2015 had 17 procent van de werkgevers iemand met een beperking in dienst. Als belangrijkste redenen om geen mensen met een beperking aan te nemen noemen werkgevers dat zij geen geschikte functie beschikbaar hebben (41 procent), geen nieuwe medewerker nodig hebben (27 procent) of te weinig capaciteit in huis hebben voor begeleiding en ondersteuning (12 procent). 

Eenderde van de werkgevers voelt zich verantwoordelijk voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten, 36 procent enigszins en 32 procent niet. 

Slechts één op de tien werkgevers is op de hoogte van de bestaande regelingen voor werknemers met een beperking. Het minst bekend zijn werkgevers met de beschutte werkplekken, daarna volgen de no risk-regeling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en de korting voor de sociale verzekeringen. 

Grotere bedrijven zijn het best op de hoogte van de regelingen en hebben ook vaker mensen met een beperking in dienst, 64 procent tegen 48 procent van de middelgrote  en 24 procent van de kleine bedrijven. 

Tijdens het sociaal akkoord van 2013 spraken kabinet en werkgevers af dat er extra banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren voor deze doelgroep, de overheid 25.000. 

Klik hier om het rapport ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017’ te lezen

Sluiten
Word nu lid!