Home Nieuws Oproep aan kabinet Rutte III: investeer in jeugdzorg!
19 september 2017Oproep aan kabinet Rutte III: investeer in jeugdzorg!

Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roepen de toekomstige regering Rutte III op om te investeren in jeugdhulp. Dat kan, het gaat immers goed met Nederland. ‘We zien na moeilijke jaren weer een bloeiende economie en een gezonde schatkist’, aldus koning Willem-Alexander vandaag tijdens de Troonrede. 

Koffertje Derde DinsdagBalans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme vinden het dan ook onacceptabel dat het geld voor jeugdhulp nu al op is in de helft van alle gemeenten. In driekwart van de gemeenten stuiten kinderen op dit moment op wachtlijsten voor jeugdzorg. Dit betekent dat deze gemeenten niet voldoen aan de zorgplicht die zij sinds de decentralisatie van 2015 op dit terrein hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken vormen de bezuinigingen op jeugdzorg die de centrale overheid de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

Om desondanks zoveel mogelijk kinderen hulp te kunnen bieden, haalt een aantal gemeenten nu onder andere geld weg bij de domeinen participatie en maatschappelijke ondersteuning. Dit is volgens de NVA en Balans onverantwoord aangezien de problemen hiermee worden verplaatst naar andere kwetsbare burgers.

De jeugd is de toekomst. Niet voor niets presenteerde demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de Miljoenennota vandaag samen met een jonge Rotterdammer. ‘Als je bezig bent met de inkomsten en uitgaven van het land, moet je oog hebben voor de kinderen van nu en hoe hun latere leven eruit ziet.’  Wijze woorden, die bij uitstek van toepassing zijn op de jeugdzorg.