Home Nieuws Dubbele kinderbijslag vaak niet mogelijk voor kinderen met autisme of ADHD
30 augustus 2017Dubbele kinderbijslag vaak niet mogelijk voor kinderen met autisme of ADHD

Ouders van kinderen met autisme en/of ADHD komen vaak niet in aanmerking voor Dubbele Kinderbijslag. Er zijn nu twee petities gestart van ouders die dat onrechtvaardig vinden.

Ouders van kinderen met autisme en/of ADHD merken dat het vaak niet lukt om voor Dubbele Kinderbijslag in aanmerking te komen. Dit is omdat de beoordelingscriteria niet van toepassing zijn op hun kinderen. Het gedrag van het kind moet medisch objectief te bewijzen zijn, wat vaak onmogelijk is. Ook blijkt de informatieverstrekking vanuit het CIZ niet transparant te zijn.

De regeling voor Dubbele Kinderbijslag zou toegankelijk moeten zijn voor álle zorgintensieve kinderen die thuis wonen. De SVB (Sociale VerzekeringsBank) stelt voorwaarden aan deze regeling.

Als iemand een heel jaar aan de voorwaarden voor dubbele kinderbijslag voldoet, kan deze in sommige gevallen misschien een extra bedrag aan kinderbijslag krijgen. Dit hangt samen met het feit óf iemand een fiscale partner heeft of niet. En in het geval dat er sprake is van een fiscale partner, is het afhankelijk van inkomenseisen.

Petities

Ouders zijn een petitie “De regeling Dubbele Kinderbijslag moet rechtvaardig, eerlijk en transparant zijn’ gestart omdat zij vinden dat deze regeling bedoeld zou moeten zijn voor álle kinderen die zorgintensief zijn. Sinds de invoering vallen veel kinderen met autisme en/of ADHD en diabetes buiten de regeling terwijl de zorgbehoefte niet veranderd is. ‘Het beleid is onrechtvaardig, oneerlijk en niet transparant’, vinden deze ouders.

Ook zijn zij van mening dat ouders die beiden werken worden achtergesteld op basis van de inkomens van de ouders. Zij zijn daarvoor een tweede petitie gestart: ‘Stop ongelijke behandeling voor kinderen met intensieve zorg’.

Zie ook het bericht dat in het Dagblad van het Noorden verscheen:

Zussen strijden tegen willekeur

Sluiten
Word nu lid!