Home Nieuws Wachttijden in de jeugd-ggz onaanvaardbaar lang
18 mei 2017Wachttijden in de jeugd-ggz onaanvaardbaar lang

Ruim de helft van de instellingen voor jeugd-ggz slaagt er niet in om jongeren op tijd hulp te bieden. Dit zegt onderzoeksbureau MediQuest dat de wachttijden in kaart heeft gebracht.

Kinderen en jongeren met aandoeningen als autisme, ADHD en depressies wachten gemiddeld zes weken op hun intakegesprek bij een instelling voor jeugd-ggz. Twintig procent van de jongeren wacht zelfs twee maanden op een kennismakingsgesprek, terwijl de algemene norm voor een aanvaardbare wachttijd in de zorg vier weken bedraagt. Gemiddeld wachten kinderen en jongeren tot 18 jaar na hun intake ruim vijf weken tot de daadwerkelijke behandeling start.

Oorzaak van de wachtlijsten is de bezuiniging door het ministerie van VWS op jeugdhulp waardoor gemeenten minder zorg kunnen inkopen bij de lokale zorginstellingen. Jeugdhulp is sinds 2015 de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Anders dan de in de ggz voor volwassenen waar de Nederlandse Zorgautoriteit toeziet op de beschikbaarheid van hulp, kent de jeugd-ggz geen officiële toezichthouder. In een reactie in NRC-Handelsblad zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat ‘gemeenten het gesprek aangaan met de keten van aanbieders’ als de wachttijden te lang zijn en dat er ‘goede afspraken’ moeten worden worden gemaakt.

Sluiten
Word nu lid!