Home Nieuws Efteling accepteert Autipas
1 mei 2017Efteling accepteert Autipas

De Efteling vraagt van bezoekers met autisme niet langer een verklaring van een arts. Als zij gebruik willen maken van speciale voorzieningen, kunnen zij voortaan zelf een verklaring invullen en, op verzoek, hun Autipas laten zien.

AutipasOnlangs ontstond ophef doordat de Efteling met ingang van 1 maart 2017 een medische verklaring eiste van iedereen die vanwege een beperking gebruik wil maken van speciale voorzieningen. Deze maatregel, onder andere bedoeld om misbruik tegen te gaan, is na felle kritiek inmiddels weer ingetrokken.

Bewijs beperking

“Bezoekers met een beperking hoeven vanaf nu alleen nog zelf een verklaring in te vullen”, zegt Efteling-woordvoerder Femke van Es. “Dat kan ter plekke bij onze Gastenservice of vooraf door middel van het formulier ‘Verklaring bezoeker met beperking’. Na inlevering van dat formulier ontvangen gasten een zogeheten Faciliteitenkaart en kunnen zij gebruik maken van onze  rolstoeleningangen.”  Steekproefsgewijs, én in geval van twijfel, zal het pretpark bezoekers ook om een bewijs van hun beperking vragen. “Een Autipas of een Gehandicaptenparkeerkaart is dan voldoende”, aldus Van Es.

Prijzig

Dit betekent een grote vooruitgang voor bezoekers met autisme. Tot voor kort moesten zij namelijk wel een doktersverklaring overhandigen, net als alle andere mensen met een onzichtbare beperking. “Wij kwamen er onlangs achter dat zo’n verklaring heel moeilijk is te krijgen en bovendien best wel prijzig is”, aldus Van Es. “Mensen mogen vanaf nu zelf aangegeven in hoeverre ze wel of niet in staat zijn om gebruik te maken van de standaardingangen, die verantwoordelijkheid ligt voortaan bij henzelf.”

Klik hier voor informatie over de Autipas