Home Nieuws Met autisme alleen een baan in de ICT?
30 mei 2016Met autisme alleen een baan in de ICT?

Voor mensen met autisme komen meer vacatures. Grote bedrijven zijn op zoek naar jonge werklozen met autisme die goed zijn met computers. Maar waarom zouden mensen met autisme alleen bij ICT bedrijven kunnen werken? Nienke (27) vertelt in het Dagblad Trouw van zaterdag 28 mei haar verhaal.

Nienke heeft Asperger en is taalkundige. Ze voelde zich als werkzoekende gepasseerd door al die bedrijven die op zoek zijn naar mensen met autisme die goed zijn in de ICT, computers of hacken. Ook Nienke heeft bijzondere talenten, maar die liggen op een ander vlak. Nienke is goed met taal en woorden. In januari werd haar opiniestuk ‘Werkgevers, wij autisten zijn niet alleen goed in ICT’ gepubliceerd in Trouw. 

Dankzij haar opiniestuk heeft Nienke nu een baan aangeboden gekregen. Ze gaat voor een softwarebedrijf de website onder handen nemen. Haar werkgever wil dat ze een brug gaat slaan tussen de ITérs en de verkoopafdeling. Dus toch aan de slag voor een ICT bedrijf, maar niet als IT’er. “Ik doe iets wat ik kan.”zegt Nienke. “Dat is toevallig in de ICT-sector, maar soit. Ik ben dolgelukkig dat ik die kans heb gekregen.”

De NVA vindt dat er meer gedaan moet worden om mensen met autisme kans te geven op een baan die bij hun interesse en talent past. De vereniging ziet ook dat werkzoekenden met autisme de meeste kans maken in de ICT. Daarbuiten blijft het lastig. Er is weliswaar een banenplan opgesteld voor arbeidsgehandicapten, maar mensen met autisme voldoen vaak niet aan de strenge regels. Omdat deze groep een lichte arbeidsbeperking heeft vinden veel bedrijven deze mensen niet interessant. 

Ook zijn werkgevers huiverig om mensen met autisme normaal werk te laten verrichten, meldt de NVA. Werkgevers hebben vaak vooroordelen. Mensen met autisme zouden niet samen kunnen werken en de hele dag hetzelfde willen doen. Als mensen met autisme wel een baan krijgen is dat meestal van korte duur. Veel werkgevers durven een vast contract niet aan.

Bekijk het bericht van de NVA op Facebook

Lees hier het opiniestuk van Nienke