Home Nieuws Reactie Balans/NVA op pleidooi voor meer brede scholen
3 mei 2016Reactie Balans/NVA op pleidooi voor meer brede scholen

PvdA-leider Diederik Samsom wil meer brede scholengemeenschappen, waardoor kinderen volgens hem makkelijker kunnen overstappen van het ene schooltype naar het andere. Dat meldt de NOS. Oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (samen meer dan 30.000 leden) vinden deze massale scholengemeenschappen geen goed idee. Zij pleiten voor het behoud van categoraal en kleinschalig onderwijs en het verbeteren van ouderbetrokkenheid.

Omgaan met verschillen, individuele aandacht voor wat een kind met bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis nodig heeft, is al sinds jaar en dag een van de grootste opgaven voor scholen. Juist in de praktijk merken we dat het voor grote, samengestelde scholen extra lastig is om in te spelen op individuele behoeften van een kind. Bovendien blijkt uit onderzoeken van de Inspectie dat er op samengestelde scholen vaak veel meer problemen zijn op sociaal gebied. Denk aan pesten, uitsluiten, intimidatie en geweld.Juist kwetsbare kinderen en kinderen met een ontwikkelingsstoornis zijn hier extra kwetsbaar voor. Een sociale omgeving waarin een kind zich veilig voelt, is noodzakelijk om het voor een kind mogelijk te maken zijn leercapaciteiten optimaal te ontwikkelen en benutten.

Grote brede scholengemeenschappen zijn absoluut geen oplossing voor het probleem dat tussentijds switchen van onderwijsniveau op het voortgezet onderwijs moeizaam verloopt. Dat zien we nu al op de brede scholengemeenschappen die we in ons land kennen. Afstromen naar een lager niveau lijkt er in de praktijk makkelijker te gaan dan stapelen (doorgroeien naar een vervolgstap in het onderwijs). Te veel kinderen stromen nu, ondanks hun leercapaciteiten, nog af naar een lager onderwijsniveau omdat zij het op sociaal en gedragsmatig vlak niet redden binnen het onderwijs. Dat los je niet op met meer brede scholen.

Swanet WoldhuisDirecteur Oudervereniging Balans en Nederlandse Vereniging voor Autisme

Sluiten
Word nu lid!