Home Nieuws Britse supermarkt voert stilte-uur in voor mensen met autisme
26 april 2016Britse supermarkt voert stilte-uur in voor mensen met autisme

De Britse supermarktketen Asda heeft in de vestiging Manchester een stilte-uur ingevoerd, speciaal voor mensen met autisme. Voortaan staan iedere zaterdagochtend de liften stil en staat de muziek uit, zodat mensen met autisme rustiger boodschappen kunnen doen.

De manager van de supermarkt kwam op het idee nadat hij meemaakte dat een jongetje met autisme totaal overstuur raakte in zijn winkel. Samen met een medewerkster met een kind met autisme maakte hij een plan om de winkel rustiger te maken en werd het stilte-uur ingevoerd.

Is zo’n stilte-uur ook iets voor de supermarkten in Nederland? De NVA vindt het wel een goed idee. ‘Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis; voor mensen met autisme is het lastig om in een omgeving met veel prikkels te functioneren’ zegt woordvoerder Joli Luijckx.

Ze kent nog geen supermarkten met een stilte-uur. Wel zijn er pretparken en bioscopen die rekening houden met mensen met autisme. . “In de autismeweek, begin april, organiseerde het park Duinrell een dag met zo min mogelijk prikkels. De muziek in het Tikibad stond toen uit en de badmeesters gebruikten hun fluitjes niet.”

Luijckx ziet graag dat op termijn niet alleen supermarkten, pretparken en bioscopen rekening houden met autisme, maar alle openbare voorzieningen. “Het zou heel mooi zijn als managers af en toe kritisch naar hun winkel kijken om te zien hoe ze prikkels kunnen verminderen. Ongeveer 1 procent van alle Nederlanders heeft autisme, maar bijna niemand houdt er rekening mee.”

Albert Heijn laat weten dat ze zoiets nog niet van plan zijn. ‘Maar als uit de omgeving blijkt dat er behoefte aan is dan doen we dat graag’.

Lees  hier het bericht op RTLNIeuws

Sluiten
Word nu lid!