Home Nieuws Moderne technologie haalt autistische tiener uit isolement
7 april 2016Moderne technologie haalt autistische tiener uit isolement

Dillan is 16, autistisch en kan nauwelijks praten, maar dat betekent niet dat hij niets te zeggen heeft. Ter ere van Wereld Autisme Dag heeft Apple een korte film gemaakt over het leven van de Amerikaanse tiener Dillan Barmache. Jarenlang voelde de jongen zich geisoleerd en eenzaam. Zelf beschrijft hij dat in de film als ‘de hel’. Uit eenzaamheid sloot hij vriendschap met plastic dierfiguurtjes. Met zijn mond woorden vormen, met zijn stembanden geluiden voortbrengen die iedereen begrijpt en zijn gevoelens duidelijk maken, waren voor hem vrijwel onmogelijk. Door zijn afwijkende gedrag en gebrek aan communicatie, namen mensen aan dat hij verstandelijk beperkt was.

Sinds hij drie jaar geleden toegang heeft gekregen tot een iPad met speciale spraaksoftware, heeft Dillan zijn ‘stem’ gevonden. Hij blijkt een intelligente jongen te zijn met complexe en krachtige ideeën die hij nu eindelijk kan uiten. Hij kan gesprekken voeren met de mensen om hem heen en duidelijk maken aan diegenen die van hem houden, dat hij ook van hen houdt. Hij kan nu laten zien wie hij echt is, dat hij net zo intelligent is als zijn medescholieren in de klas, dat hij creatief is en vol zit met diepe gedachten en bijzondere waarnemingen. Hij zegt bijvoorbeeld in het filmpje dat hij de wind kan zien, dat hij bloemen kan horen en dat hij emoties in kleuren om mensen heen ziet hangen. De iPad zorgt ervoor, zo zegt Dillan, dat hij eindelijk ‘gezien’ wordt…

Bekijk hier het filmpje van Dillan.