Home Nieuws Connexxion brengt rust in het busje
10 december 2015Connexxion brengt rust in het busje

Iedere ouder met een kind op het Speciaal Onderwijs zal het bekend in de oren klinken: gedonder in het busje. De ritjes naar en van school verlopen zelden rustig. Leerlingen zitten elkaar vaak in de weg en de verschillende stoornissen kunnen voor onderlingen uitbarstingen zorgen. Veroverde Connexxion komt nu met een oplossing: wie zich rustig gedraagt in de bus krijgt aan het eind van iedere week een beloning.Voor de chauffeurs zijn het vaak lastige ritten, die met kinderen met ADHD en ASS. Leerlingen vallen elkaar lastig, maken hun riemen los en zetten de bus op stelten. Soms zelfs zo erg dat de chauffeur de bus aan de kant moet zetten en eerst de orde moet herstellen voordat de rit voortgezet kan worden. Heel vervelend voor iedereen.

Daarom heeft Connexxion een oplossing bedacht, volgens het aloude pedagogisch verantwoorde principe van belonen in plaats van straffen. Alle leerlingen krijgen een spaaralbum. Hiervoor kunnen ze dan kaartjes sparen, net zoals bijvoorbeeld bij een boek met voetbalplaatjes, of zoals vroeger, de Flippo’s. Heeft een leerling zich een hele week goed gedragen in de bus, dan krijgt hij/zij aan het eind van de week een kaartje voor in het album.

Dit jaar werd een proef gedaan met 15 bussen die leerlingen naar zogenaamde ZMOK-scholen moeten vervoeren. Het bleek een succes en daarom wordt de proef nu verder uitgebreid over meer bussen. Connexxion hoopt dat dit meer rust zal brengen tijdens het vervoer.