Home Nieuws NVA luidt noodklok: mensen met autisme vallen tussen wal en schip
11 november 2015NVA luidt noodklok: mensen met autisme vallen tussen wal en schip

In het NOS Radio 1 Journaal van woensdagochtend 11 november luiden Oudervereniging Balans en de NVA de noodklok. Directeur Swanet Woldhuis waarschuwt voor de stagnerende samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars. “Er wordt geen gebruik gemaakt van de specialistische kennis die er is, er wordt niet geluisterd. Mensen met ASS vallen hierdoor tussen wal en schip.”

De gemeenten hebben te weinig kennis in huis om zorgaanbieders inhoudelijk te beoordelen en nemen daardoor de verkeerde besluiten bij bezuinigingen op voorzieningen. Ook lopen de wachttijden op bij een hulpaanvraag, wordt de keuzevrijheid beperkt en staat de klant niet centraal. Bovendien krijgen mensen vaak geen gespecialiseerde hulp meer omdat de budgetten van de zorgaanbieders zijn overschreden.

Met de juiste zorg, begeleiding en hulp zijn de meeste mensen met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis gewoon in staat om goed maatschappelijk te presteren en te participeren. Er zijn goede landelijke initiatieven, zoals gepaste zorg voor ADHD of autisme, waarin beroepsgroepen, het onderwijs en patiëntenverenigingen zoals Balans en de NVA samenwerken. Helaas weigeren de gemeenten en de VNG om hier een bijdrage aan te leveren.

Ook wordt er vanuit de zorgverzekeraars en de gemeenten onvoldoende financiële steun geboden aan patiëntenverenigingen zoals Balans en de NVA voor preventie. Balans en NVA ontwikkelen preventieve trainingen en cursussen om kinderen, volwassenen en ouders te ondersteunen en handelingsvaardiger te maken. Deze cursussen worden gegeven door ervaringsdeskundige vrijwilligers. De cursussen en trainingen hebben aantoonbaar resultaat en zijn kostenbesparend. Desondanks worden ze vooralsnog door gemeenten of zorgverzekeraars niet gefinancierd.

Maandagavond is er in de Tweede Kamer een debat over de jeugdzorg. Balans en NVA pleiten voor het gezamenlijk inrichten van preventie en zorg waarin de klant centraal staat. De verenigingen doen een dringend beroep op de leden van de Tweede Kamer om hen hierbij te steunen.Lees hier meer op NOS.nl

Lees hier de brief van Balans en de NVA aan de Tweede Kamer.

Sluiten
Word nu lid!