Home Nieuws Eerste stap op weg naar het genezen van autisme gezet?
14 augustus 2015Eerste stap op weg naar het genezen van autisme gezet?

In Nederland heeft zo’n één op de duizend kinderen te kampen met een Autisme Spectrum Stoornis. Inmiddels is er veel over ASS bekend, maar waar het precies door veroorzaakt wordt, is nog steeds niet goed duidelijk. Recent onderzoek brengt ons echter misschien een stapje verder in de richting.

Wetenschappers van de Universiteit van North Carolina, ontdekten dat een bepaald enzym (UBE3A), dat belangrijk is voor de ontwikkeling van het brein, bij kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) altijd ‘aan’ staat. Bij een normaal ontwikkeld kind, is er een molecuul verbonden met dit enzym, om het ook weer uit te schakelen. Kinderen met autisme hebben een bepaalde mutatie van dit molecuul, waardoor het UBE3A constant actief is. Het enzym wordt hierdoor als ware hyperactief en dit zou volgens de onderzoekers kunnen leiden tot afwijkende brein-ontwikkeling en autisme. 

Ingewikkelde materie, die de komende tijd verder uitgezocht zal moeten worden. Maar alvast een belangrijke stap in onderzoek naar autisme want nu we weten dat er iets in de hersenen van autistische kinderen steeds maar op actief staat, betekent dat dat er wellicht een mogelijkheid is om dat ook weer te de-activeren. De onderzoekers geloven namelijk dat het mogelijk moet zijn om de hyperactiviteit van het UBE3A te verminderen en de waardes van dit enzym in de hersenen te normaliseren. 

Betekent dit dat autisme in de nabije toekomst ‘genezen’ kan worden? Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen. Maar wel een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Lees hier meer over het onderzoek naar het UBE3A enzym.

Sluiten
Word nu lid!