Home Nieuws Britse schoolkok maakt eten weer leuk voor leerlingen met ASS
11 augustus 2015Britse schoolkok maakt eten weer leuk voor leerlingen met ASS

Eten kan een heikel punt zijn voor mensen met autisme. Sommige mensen met ASS kunnen niet goed tegen de structuur van bepaald voedsel, of vinden sterke smaken bijvoorbeeld onprettig. Dat kan eten tot een vervelende aangelegenheid maken. Zeker voor kinderen met autisme vormen maaltijden niet zelden een probleem. En dat heeft weer zijn weerslag op het hele gezin. Bovendien kleven er gezondheidsrisico’s aan slecht of niet eten.

 Op Queensmill, een school in West-Londen heeft een Braziliaanse kok een groot verschil gemaakt. Djalma Lucio Polli de Carvalho, Lucio voor intimi, bereidt sinds enige tijd gezonde en smakelijke schoollunches voor kinderen met ASS op Queensmill. Sinds hij zijn kookkunsten heeft laten gelden in de schoolkeuken, waar hij verse, uitgebalanceerde en bovendien lekkere gerechten maakt, zijn de leerlingen eten weer gaan waarderen en verloopt de lunchtijd harmonieus.

 Lucio experimenteert voorzichtig met verschillende smaken, texturen en temperaturen. Op die manier kunnen de leerlingen hun samenpakte langzamerhand uitbreiden en worden daarmee voorbereid op het leven in de echte wereld, waar je nou eenmaal ook niet alleen maar kipnuggets kunt eten. Soms staat hij in de keuken voor niks en willen veel kinderen hun lunch niet eten. Maar dat hoort erbij, weet hij. Gaandeweg gaan ze steeds meer proberen en waarderen. En uiteindelijk gaat het daar om.Lees meer over kok Lucio en zijn schoolmaaltijden in The Guardian.

Sluiten
Word nu lid!