Home Nieuws Juli 2015 Reuktest kan helpen bij autisme diagnose
7 juli 2015Reuktest kan helpen bij autisme diagnose

De manier waarop kinderen reageren op verschillende geuren, kan helpen om de diagnose autisme te stellen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Israelische wetenschappers.

Wanneer mensen iets lekkers ruiken, zoals bijvoorbeeld shampoo of bloemen, dan nemen zij normaal gesproken een langere ademteug dan wanneer ze een geur ruiken die ze onprettig vinden. Kinderen met autisme blijken echter op dezelfde manier te blijven inademen, ongeacht welke geur hun neus bereikt. Het onderzoek claimt dat deze ontdekking het wellicht mogelijk maakt kinderen te diagnosticeren met ASS gebaseerd op hun fysieke reactie op geuren.

De onderzoekers vergeleken 18 kinderen met autisme, met 18 kinderen die zich normaal ontwikkelden en lieten alle kinderen zowel lekkere als vieze geuren ruiken. Gebleken is dat een kind zonder ASS onmiddellijk de ademhaling aanpast zodra het een onprettige geur waarneemt, terwijl er bij kinderen met autisme geen enkele verandering lijkt plaats te vinden. Het onderzoek laat ook zien dat hoe sterker de afwijkende reactie op geuren is, hoe zwaarder de autistische stoornis uiteindelijk blijkt te zijn.

Wetenschappers zijn enthousiast over de bevindingen, aangezien dit zou kunnen betekenen dat autisme op hele vroege leeftijd vastgesteld kan worden en daar dus ook snel op ingespeeld kan worden. Dit heeft grote voordelen voor de ontwikkeling van een kind.

Sluiten
Word nu lid!