Home Nieuws Staatssecretaris Martin van Rijn opent Autisme Congres 2014
9 september 2014Staatssecretaris Martin van Rijn opent Autisme Congres 2014

Zijn de gemeentes klaar voor autisme?

Het tiende Autismecongres van de Nederlandse Vereniging voor Autisme wordt geopend door Martin van Rijn, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en  Sport.

Het zijn roerige tijden voor mensen met autisme: de recente wetswijzigingen op het gebied van onderwijs, jeugdzorg en participatie hebben grote consequenties voor kinderen en volwassenen met autisme. De wetgeving is o.a. gericht op het dichter naar de cliënt toebrengen van zorg en begeleiding en het verminderen van het aantal ‘loketten’ waar je mee te maken krijgt als je een zorgvraag hebt. Maar zijn de gemeentes, die een grote rol hierin toebedeeld krijgen, wel voorbereid op de vragen van deze specifieke groep? Autisme is complex en iedereen met een autismespectrumstoornis heeft weer een andere behoefte aan ondersteuning.

Pilot gemeente DelftWethouder Stephan Brandligt, lid van de werkgroep Vanuit autisme bekeken, vertelt op het congres over de pilot die in zijn gemeente Delft wordt  gehouden met betrekking tot integrale ondersteuning van mensen met autisme. Is het maatwerk, waar mensen met autisme zo’n behoefte aan hebben, wel haalbaar voor gemeentes? Op het NVA Autismecongres is er verder aandacht voor de diversiteit binnen autisme, levenskwaliteit, het nut van vroege diagnostiek, maar ook voor de extra ingewikkelde hulpvraag bij een verstandelijke beperking. Gerenommeerde sprekers als Peter Vermeulen, Annelies Spek, Ina van Berckelaer-Onnes, Monique Post en Aaltje van Zweden houden hierover een voordracht.

Niet over, maar met De dag wordt voorgezeten door Swanet Woldhuis, directeur van de NVA, en één van Nederlands bekendste autisme ambassadeurs: Gijs Horvers. Swanet Woldhuis: “Deze combinatie staat symbool voor de nieuwe koers die de NVA volgt. We willen ons nog meer dan voorheen samen met anderen sterk maken voor mensen met autisme. Samen met ouders, met professionals uit de autismehulpverlening en de wetenschap, maar vooral ook samen met mensen met autisme. Zodat we niet óver hen praten maar mét hen.” Gijs Horvers is een man met een missie: hij streeft naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt, en waarin mensen een juist beeld hebben van de diversiteit van autisme.

InformatiemarktIn de pauze is er gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken.

Het congres vindt plaats in het Beatrixtheater, Jaarbeursplein te Utrecht.

Toegangsprijzen: Voor particulieren die lid zijn van de NVA en/of Balans: € 75,- p.p. Voor medewerkers van organisaties die lid zijn van de NVA: € 175,- p.p. Voor niet-leden: € 245,- p.p.

De toegangsprijzen voor het NVA Autismecongres zijn inclusief koffie/thee, een uitgebreide lunch en een drankje na afloop.

Kijk hier voor meer informatie over het programma en aanmelden

 

 

Sluiten
Word nu lid!