Home Nieuws Onderzoek CBS naar autisme en aanverwante stoornissen
29 augustus 2014Onderzoek CBS naar autisme en aanverwante stoornissen

Jongens hebben vaker autisme dan meisjes, berichtten diverse media begin deze week. Aanleiding voor deze berichten vormde het onderzoek naar autisme en aanverwante stoornissen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat autisme of een daaraan verwante stoornis volgens de ouders bij bijna 3 procent van de kinderen voor komt. Twee keer zo vaak bij jongens als bij meisjes. Ook worden jongens vaker behandeld dan meisjes: vier keer zo vaak. Ruim een kwart van de kinderen met autisme heeft ook ADHD.

Bijna 3 procent

Dat autisme bij jongens vaker voor komt dan bij meisjes is bekend. Dit is al gebleken uit eerder onderzoek. Maar een groot onderzoek onder ouders, zoals het CBS heeft uitgevoerd, is nog nooit eerder gedaan. Het cijfer van 3 procent is opvallend. Tot nu toe werd er uitgegaan van een schatting dat ongeveer 1 procent van alle kinderen autisme of een aanverwante stoornis heeft.

Vraagtekens

Kanttekening bij het onderzoek is dat er alleen gekeken is naar de vermoedens van de ouders en niet of de kinderen een diagnose hebben. Autisme expert Hilde Geurts plaatst vraagtekens bij het door het CBS gevonden getal van bijna 3 procent. ‘Ik kan me niet voorstellen dat dit klopt,’ zegt Geurts, bijzonder hoogleraar autisme aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat autisme en aanverwante aandoeningen bij ongeveer 62 op de tienduizend kinderen voorkomen, dus minder dan 1 procent.’

Lees het bericht op de website van het CBS en het artikel in Trouw

Sluiten
Word nu lid!