Home Nieuws Een huis voor Kees
5 juni 2014Een huis voor Kees

Deze week werd de documentaire ‘Het beste voor Kees’ uitgezonden. Kees is een autistische man, die nog bij zijn bejaarde ouders woont en volledig van hen afhankelijk is. Deze aangrijpende documentaire laat zien hoe zijn ouders een toekomstperspectief proberen te creëren voor hun zoon, als zij de intensieve zorg niet meer kunnen geven.

Beschermen, loslaten, anders vasthouden? Veel ouders zullen in deze documentaire de tegenstrijdige gevoelens herkennen, die gepaard gaan met het loslaten van een kind dat specifieke zorg nodig heeft – ook als dat kind al lang volwassen is. Kun je erop vertrouwen dat een ander een veilig thuis voor je kind kan bieden? En de gebruiksaanwijzing van je kind kan lezen? Zoals die van zoon Kees, die extreem overgevoelig is voor prikkels en specifieke, uitgesproken wensen heeft voor een woning. Een ander voorbeeld is Dexter, hoofdpersoon in de documentaire ‘Een goede plek voor Dex’, die ook onlangs werd uitgezonden. Dexter heeft een ernstige verstandelijke beperking en autisme, zijn ouders zijn uitgeput maar moeten toch al jaren strijden om voor hem een goede woning te vinden.  Zijn er wel woningen voor mensen zoals Kees of Dexter?

Speciale woonvormen

Deze documentaires roepen de vraag op waarom het deze ouders niet lukt een huis voor Kees of Dexter te vinden. Zijn er te weinig woningen voor mensen met autisme? In hoeverre is het mogelijk om tegemoet te komen aan de specifieke wensen van Kees of Dexter? Welke woonplek past bij hen?  Wonen betekent voor iedere persoon met autisme iets anders. Vaak hebben mensen met autisme hun leven lang ondersteuning nodig, ook bij wonen. Voor sommigen betekent dat 24-uurs zorg en intensieve ondersteuning en voor anderen enkele uren per week begeleiding. Er zijn ook mensen met autisme die geheel zelfstandig wonen, mogelijk met wat aanpassingen in de woning. Belangrijk hierbij is dat de persoon met autisme  centraal staat en dat ook de naaste omgeving betrokken wordt bij de keuze.

Ondersteuning bij de zoektocht naar een woning

Het zoeken van de juiste woning en (indien nodig) begeleiding vraagt vaak (veel) tijd, omdat het maatwerk is. Op de website van Per Saldo vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden. Er zijn organisaties die kunnen bij het zoeken helpen, zoals MEE. De meeste mensen met autisme vinden uiteindelijk een plek die bij hun past. Er zijn echter mensen, voor wie het lastig is een goede woning te vinden of te behouden, bijvoorbeeld vanwege extreme prikkelovergevoeligheid of ernstige gedragsproblematiek.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme pleit ervoor dat mensen als Kees en Dexter en andere mensen met autisme een veilige plek in de maatschappij kunnen hebben, met een woning en begeleiding die bij hun zeer specifieke vraag past.

Ook biedt de NVA mensen met autisme  en hun ouders de mogelijkheid hun vragen en ervaringen te delen. Je kunt daarvoor terecht bij getrainde, ervaringsdeskundige vrijwilligers bij jou in de buurt in een Autisme Info Centrum. Of je kunt bellen naar de Informatie en Advieslijn van de NVA.

Meer informatie over wonen en autisme is te vinden op de website van Per Saldo: www.pgb.nl

Je kunt de NVA ondersteunen door lid te worden

Sluiten
Word nu lid!