Home Nieuws Autismevriendelijkheidsprijzen 2014
2 april 2014Autismevriendelijkheidsprijzen 2014

beeldjeOp Wereld Autisme Dag, woensdag 2 april, reikt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autismevriendelijkheidsprijzen 2014 uit.

De Autismevriendelijkheidsprijs voor organisaties wordt uitgereikt aan Theehuis Jansland, opgericht door Stichting Jansland. De Autismevriendelijkheidsprijs voor privépersonen wordt dit jaar uitgereikt aan Roel Rougoor. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Meet & Greet Autisme –  een debat over autisme en werk in Amersfoort.

De Autismevriendelijkheidsprijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt in de Autismeweek aan een privé-persoon én aan een professional of organisatie, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor autisme. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van drs. Z.D. Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds, heeft de nominaties beoordeeld.

Autismevriendelijkheidsprijs Organisaties

De nominatie van Theehuis Jansland, een initiatief van Stichting Jansland, komt door de inzending van Martine van Deventer, één van de eerste jongeren die haar passende stage-/werkplek kreeg bij Theehuis Jansland. Petra en Reindert Jansma, die namens de Stichting de prijs in ontvangst zullen nemen, hebben een gezin met vier zonen, waarvan één een spraak-taal stoornis heeft en twee een autismespectrumstoornis. Uit eigen ervaring merkten zij dat er zeer weinig werkervaringsplaatsen zijn voor deze jongeren die een steuntje in de rug hard kunnen gebruiken. Vanuit hun Stichting Jansland hebben zij Theehuis Jansland opgericht, waar stage- en werkervaringsplekken worden geboden aan jongeren met een beperking. Martine van Deventer heeft veel te danken aan het theehuis. Het Theehuis Jansland is volgens haar een plaats waar je je echt begrepen voelt, waar je je kunt ontwikkelen en een plek waar mensen werken die autisme accepteren en daar rekening mee houden. Vandaar dat deze bijzondere inzet van Theehuis Jansland is beloond met de toekenning van de Autismevriendelijkheidsprijs 2014.

Autismevriendelijkheidsprijs Privépersonen

De Autismevriendelijkheidsprijs 2014 voor privépersonen wordt toegekend aan Roel Rougoor voor zijn grote inzet als begeleider van de Scouting Zeddam. Als vrijwilliger en begeleider zet Roel zich in om ook kinderen met autisme of een andere beperking een eigen en prettige plek binnen hun scoutinggroep te geven. Roel is genomineerd door de moeder van Senna. Door zijn inzet durft Senna van 8 jaar, met een vorm van autisme, te genieten van de momenten die hij doorbrengt bij de Scouting. Senna durft zelfs mee te gaan op het scoutingkamp. Een stap die voorheen ondenkbaar was. Roel accepteert de kinderen zoals ze zijn, heeft hun vertrouwen gewonnen door eerlijk en duidelijk te zijn en vooral zijn afspraken na te komen. Vandaar dat deze bijzondere inzet van Roel Rougoor wordt beloond met de Autismevriendelijkheidsprijs 2014.

Meet & Greet Autisme – debat over autisme en werkIn het kader van de Autismeweek 2014 organiseert de NVA samen met Stichting Hoezo Anders vier Meet & Greets in het land met het thema autisme in werk en stage. Mensen met autisme, jongeren, hun ouders en volwassenen, gaan in gesprek met vertegenwoordigers van relevante organisaties en werkgevers. Tijdens de ‘Meet & Greet’-bijeenkomsten wordt aandacht gevraagd voor zaken waar mensen met autisme in hun werk tegenaan lopen. De Autismevriendelijkheidsprijzen worden uitgereikt tijdens de gratis Meet & Greet bijeenkomst op woensdag 2 april Amersfoort!

Lees meer over de Meet & Greet bijeenkomsten

Lees het volledige persbericht

 

Sluiten
Word nu lid!