Home Nieuws Nieuws juli 2013 Start Foundation start meldpunt AUTI-Weigerscholen
5 juli 2013Start Foundation start meldpunt AUTI-Weigerscholen

Maatschappelijk investeerder Start Foundation opent vandaag het meldpunt AUTI-Weigerscholen om te inventariseren hoe vaak het voorkomt dat jongeren met autisme voor een gesloten poort komen te staan bij de MBO, HBO of WO opleiding waar zij zich aanmelden. Ook de NVA krijgt regelmatig signalen dat jongeren met autisme hiermee geconfronteerd worden en ondersteunt deze actie dan ook van harte!

Heb je ook te maken met weigering aan de poort? Iedereen die op grond van zijn/haar autisme geweigerd is op een school voor beroepsonderwijs, terwijl wel voldaan is aan de toelatingscriteria, kan dit laten weten via het meldpunt Auti-Weigerscholen op www.startfoundation.nl/autisme.

In haar persbericht licht Start Foundation toe waarom zij dit meldpunt is gestart:

“Een korte rondgang langs scholen en begeleidingsbureaus voor jongeren met autisme in de regio Zuidoost-Brabant leverde een verontrustend beeld op. Met de wet op het passend onderwijs in aantocht blijken veel leerlingen met autisme niet op de school van hun keuze terecht te kunnen. Scholen zijn huiverig voor de extra aanpassingen die het onderwijs van hen vergt. Opmerkelijk. Juist in de regio waar volgens onderzoekers de meeste mensen met autisme van Nederland wonen. We willen onderzoeken of dit slechts incidenten zijn of dat op veel grotere schaal in Nederland jongeren met autisme voor een gesloten poort staan. Vandaag gaat dan ook een apart meldpunt open. 

Het begon allemaal toen we onlangs kennismaakten met de 19-jarige Dion de Kievit uit Eindhoven. Deze talentvolle jongen met een stoornis in het autistisch spectrum wil graag verder studeren om uiteindelijk 3D-gamedesigner te worden. Hij struikelde echter over de toegangsdrempel van de school van zijn keuze. Niet vanwege zijn gebrek aan talent. Integendeel, alle testresultaten wezen op een talentvolle potentiële student. Toch kwam hij niet verder dan de poort. Ondanks de uitmuntende scores op de toelatingstest werd hij zonder pardon afgewezen toen duidelijk werd dat hij een autismeachtergrond heeft. Diverse diplomatieke acties hielpen niet. Ontgoocheld stond hij met lege handen aan de kant. Vandaag is hij met zijn verhaal naar buiten gekomen.

We zoeken een antwoord op de vraag: was dit een incident? Of komt dit vaker voor? Als dit het geval is, dan zullen we de handschoen oppakken, zoals we dat eerder deden met de oprichting van het zogeheten Stoutfonds (het Stoutfonds is een protest tegen de wetgeving dat jongeren zonder verblijfsvergunning geen stage mogen lopen en dus geen diploma krijgen). Het kan en mag niet zo zijn dat talenten van jongeren al zo vroeg verspild worden, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt ernstig verkleind worden. Een goede startkwalificatie is immers hét toegangsticket voor de arbeidsmarkt.” 

Bezoek ook de facebookpagina over dit thema: www.facebook.com/AutiWeigerscholen, of volg het nieuws op Twitter via #AUTIWEIGER.

Start Foundation is een maatschappelijk investeerder die werk wil creëren, behouden en toegankelijk maken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. De NVA werkt met Start Foundation samen in het programma Autisme en Werk. Meer informatie over dit programma: www.autismewerktwel.nl

Sluiten
Word nu lid!