Home Nieuws Nieuws mei 2013 First lady van Panama bezoekt Nederlandse Vereniging voor Autisme
11 juni 2013First lady van Panama bezoekt Nederlandse Vereniging voor Autisme

De Bilt,  29 mei 2013: Vanmorgen bracht de first lady van Panama, Marta Linares de Martinelli, een bezoek aan de Nederlandse Vereniging voor Autisme in de Bilt en de Berg en Boschschool in Bilthoven.

Mevrouw Martinelli is in eigen land zeer betrokken bij de gezondheidszorg, en startte een jaar geleden het eerste Panamese autismecentrum Centro Ann Sullivan. Het autismecentrum biedt nu plek aan circa 80 kinderen en jongeren met, meestal een ernstige vorm van, autisme.

Autipas gaat naar Panama Autismedeskundigheid in Panama staat nog in de kinderschoenen en de presidentsvrouw was dan ook zeer geïnteresseerd in de kennis over autisme bij de NVA en de tools die de NVA inzet om het leven voor mensen met autisme te vergemakkelijken. Zo was zij erg enthousiast over de Autipas, waarmee mensen met autisme in contact met anderen eenvoudig kunnen aangeven waar zij last van hebben door hun autisme en hoe zij het liefst benaderd willen worden. Ook was zij onder de indruk van het speciale onderwijs dat de Berg en Boschschool biedt aan normaal- tot hoogintelligente leerlingen met autisme.

Talent Maar de vertegenwoordigers van de NVA waren ook zeer onder de indruk van de inzet en resultaten die het kleine centrum in Panama nu al boekt. “We hebben er van begin af aan voor gezorgd dat het centrum voor alle lagen van de bevolking toegankelijk is”, aldus mevrouw Martinelli, “En er is, naast aandacht voor de beperking, ook ruimte voor de specifieke talenten van de jongeren”. Een jongen met autisme die een scherp oog voor fotografie bleek te hebben, vond zo een werkplek bij een lokale krant als persfotograaf.

Officieel werkbezoek Mevrouw Martinelli vergezelt haar echtgenoot, President Ricardo Martinelli, op werkbezoek in Nederland. Het bezoek staat in het teken van de bilaterale en economische betrekkingen. Onderdeel van de formele agenda is onder andere een ontmoeting met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima en met minister-president Rutte.

Firstladypanama70

“Presidentsvrouw van Panama, Marta Martinelli, laat zich informeren over autisme in Nederland”.