Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies: 0900-2884763 Autipas en webshop 030-2299800

Wij geven autisme een gezicht!

Autipas

De helpende hand voor mensen met autisme

Waarom de Autipas?

Autipas

Als je autisme hebt, dan kun je vastlopen in situaties waarbij de spanning oploopt. Dat kan zich uiten in bijzonder gedrag dat vaak niet wordt begrepen. De Autipas zorgt voor begrip, verklaart dat gedrag en geeft zelfvertrouwen aan de gebruiker.

Wat is de Autipas?

De pas bestaat uit een plastic kaart ter grootte van een creditcard, zodat deze gemakkelijk mee te nemen is. De pas wordt geleverd met een bijpassend hoesje waarop de belangrijkste persoonlijke kenmerken van de gebruiker kunnen worden aangekruist. De Autipas is naar Engels voorbeeld ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Autisme, het AutismeFonds en het Landelijk Netwerk Autisme.

U kunt verder hieronder een hulpnummerkaartje downloaden waarop belangrijke telefoonnummers kunnen worden ingevuld:

Download het Hulpnummerkaartje als bijlage bij Autipas (PDF, 650 kB) 

Wanneer kunt u de Autipas gebruiken?

Door de Autipas te tonen in een lastige situatie, of bij een eerste contact met een hulpverlener of instantie, kunt u op eenvoudige en discrete wijze informatie geven over de aanwezige handicap. Bijvoorbeeld bij de tandarts, in het ziekenhuis, of aan een loket. Of bij onverwachte situaties die onrust en paniek kunnen oproepen, zoals opstootjes, of bij politie- en douanecontroles. Zo worden misverstanden en escalaties vaak voorkomen. De Autipas kan ook een hulpmiddel zijn om een bezoek aan een evenement of pretpark gemakkelijker te maken. Dankzij deze pas kunnen veel kinderen en volwassenen met autisme nu óók genieten van zo’n dagje uit.

Bekijk hier het overzicht van attractieparken die de Autipas accepteren

Wat doet u als iemand u de Autipas laat zien?

Hoewel iedere persoon met autisme weer anders is, hierbij een aantal tips voor als iemand u een Autipas laat zien:

  • Neem de Autipas én de pashouder serieus;
  • Leg eerst uit wat u gaat doen en ga na of u goed begrepen bent voordat u tot actie overgaat;
  • Stel eenvoudige, eenduidige vragen;
  • Geef iemand met autisme extra bedenktijd om uw informatie op te nemen;
  • Raak een persoon met autisme niet onnodig aan;
  • Vermijd ironie, sarcasme en gebruik geen overdrachtelijke taal of vergelijkingen;
  • Bedenk dat de persoon met autisme niet onbeleefd wil zijn door u niet aan te kijken;
  • Vraag om een legitimatie wanneer u twijfelt of degene die u de Autipas toont de rechtmatige eigenaar is. 

 

De Autipas aanvragen

De Autipas kost € 12,50 voor NVA-leden en € 29,75 voor niet-leden. U kunt de Autipas bestellen via onderstaand aanvraagformulier. Betaling geschiedt via een machtiging op het aanvraagformulier. Download het aanvraagformulier, print deze uit, vul 'm in en stuur 'm op naar de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Bij het aanvraagformulier dient u ook een kopie van de diagnosestelling of een formulier waaruit de diagnosebevestiging blijkt (door huisarts of behandelend arts ondertekend conform KNMG-voorwaarden). Dit is om misbruik van de pas te voorkomen. De pas is strikt persoonlijk.

Persoonsgegevens worden conform de wet op de privacy bij de NVA bewaard.

Download aanvraagformulier Autipas  (PDF, 300 kB)

Toelichting bij aanvraagformulier  (PDF, 250 kB)

Download hier de informatiefolder  (PDF, 1,7 MB)

Wij vragen u vriendelijk bij verzending van de aanvraag voor de Autipas de enveloppe voldoende te frankeren:

t/m 20 g

20 - 50 g

50 - 100 g

100 - 250 g

250 g - 2 kg

€ 0,69

€ 1,38

€ 2,07

€ 2,76

€ 3,45

Heeft u vragen over de Autipas, mail deze dan naar: info@autisme.nl 

Vertalingen van de Autipas downloaden

Op vakantie kan het handig zijn om de informatie over autisme die op de Autipas staat ook in de taal van het vakantieland beschikbaar te hebben. Hieronder kunt u diverse vertalingen van deze tekst downloaden:

Download de Engelse vertaling

Download de Franse vertaling

Download de Duitse vertaling

Download de Spaanse vertaling

Download de Italiaanse vertaling

Download de Portugese vertaling

Download de Turkse vertaling

Download de Arabische vertaling

Autipas en pretparken

Pretparkenstemmen hun beleid steeds vaker af op bezoekers met een beperking. Er is in 2013 meer rekening gehouden met bezoekers met autisme en ADHD. Dat concludeert Uitmetkorting.nl na een onderzoek bij de grootste Nederlandse dagattracties.en groot deel van de pretparken, maar ook dierentuinen en musea, heeft al lange tijd een speciaal beleid voor mindervalide bezoekers. Maar opvallend is dat afgelopen seizoen ook meer rekening werd gehouden met mensen met autisme of ADHD. Door met een Autipas of doktersverklaring aan te tonen dat de bezoeker één van de twee stoornissen heeft, kan de bezoeker voorrang krijgen bij de attractie. Dan mag diegene gebruik maken van een alternatieve ingang. Ook zijn er parken die korting geven op de entreeprijs, ook voor de begeleider.

“We zien een stijgende tendens,” verklaart Nikki Bijhouwer, die namens de kortingssite onderzoek deed naar de toegankelijkheid van dagattracties. “Parken doen meer dan ooit hun best om iedere bezoeker, met welke beperking dan ook, een leuk dagje uit te geven.” Ook instanties zijn blij dat er meer aandacht aan wordt geschonken. Zo meldde Christine Ruiter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme: “Fijn dat steeds meer parken faciliteiten scheppen voor mensen met autisme. Hierdoor wordt het voor hen makkelijker om een dagje uit te plannen.” De kortingssite heeft een aantal pagina’s waar de bezoeker geïnformeerd wordt over het speciale beleid. Een woordvoerder van MEE Friesland, een organisatie die mensen met een beperking steunt: “Het is een heel goed initiatief om de autismevriendelijkheid van dagjes uit op te nemen op de website.”

Opvallend is dat veel bezoekers met een dergelijke stoornis niet op de hoogte zijn van het speciale beleid. “We krijgen regelmatig vragen over de Autipas,” legt Bijhouwer uit. “Wat het voor een pas is, voor wie het bedoeld is en waar ze hem kunnen krijgen.” Zonde, vindt zij. “Je krijgt dankzij de pas bij veel parken korting. Nu lopen een heleboel mensen dat mis.”

Volgend pretparkseizoen is te verwachten dat de toegankelijkheid van dagattracties nog beter wordt. “Tijdens het onderzoek bleek dat we wel een aantal parken aan het denken hebben gezet. Attractiepark Drouwenerzand, Science Center Nemo en Familiepark Dippiedoe hebben naar aanleiding van ons onderzoek zelfs hun beleid aangepast.”

UIteraard is de NVA blij met deze positieve ontwikkeling, maar we benadrukken hier nog maar eens dat het toegankelijker maken van pretparken voor mensen met autisme slechts één van de vele doelstellingen van de Autipas is. Het gaat ons er vooral om dat er overal in de maatschappij meer begrip ontstaat voor de handicap van deze mensen.

(bericht geplaatst 21-10-2013)