Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies Aanmelden zoek&vind 030-2299800
Activiteitenkalender

Regionale bijeenkomsten rondom autisme

Op donderdag 26 oktober is er weer een autisme wandeling, verzorgd door het AIC Bergen op Zoom, voor iedereen die een connectie heeft met autisme. De bedoeling is dat we tijdens de wandeling op een ongedwongen manier kunnen praten over wat autisme voor ieder persoonlijk betekent.

We verzamelen tussen kwart voor tien en tien uur voor de ingang van het Ravelijn op den Zoom (Pielekenswater) aan de Korneel Slootmanslaan. Parkeren kan gratis aan de Noordzijde Zoom (schuin tegenover het Ravelijn).

De wandeling zal ongeveer 5 kwartier duren. We wandelen langs het nieuwe pad onderaan de Zoom naar het Smitsvestje en langs de bovenkant weer terug naar het Ravelijn. Het pad langs de Zoom is wel verhard maar niet geasfalteerd, goed schoeisel is daarom wel zo handig.

Aanmelden kan via https://nva-nb.nl/aanmelden-autisme-wandeling-aic-bergen-op-zoom/

START DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

De cursus Ouderpower is een zelfhulpcursus voor en door ouders van pubers met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, het Syndroom van Asperger en PDD-NOS.  De cursus wordt geleid door getrainde en ervaringsdeskundige vrijwilligers. De cursusprijs bedraagt € 195,- voor niet-leden en slechts € 95,- voor leden.


De cursus Ouderpower bestaat uit 8 modules die elk een ander onderwerp belichten. De modules worden behandeld in 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Het aantal deelnemers per cursus bedraagt 8-12 personen.

In de cursus Ouderpower gaan we met elkaar na waarom pubers en adolescenten uit de doelgroep van Balans zich gedragen zoals ze zich gedragen en hoe we daar als ouders mee kunnen omgaan.
Tijdens elke bijeenkomst wordt de theorie behandeld, is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en worden vragen en oefenstof voor thuis meegegeven.

Bij de cursus hoort een uitgebreide cursusmap, die wordt uitgereikt tijdens de eerste bijeenkomst.

Praktische informatie

Data: 14 en 28 september; 12 en 29 oktober; 9 en 23 november; 7 en 21 december
Locatie: ‘In de Roos’, Zuiderparkweg 282, 's-Hertogenbosch
Tijd: 19:30-22:00 uur
Kosten:  Leden van Balans / NVA / Impuls & Woortblind : € 95,- per persoon, Niet-leden: € 195,- per persoon.

Voor uitgebreidere informatie en aanmelden: https://balansacademy.nl/cursus/cursus-ouderpower-1

Wegens het succes van vorig jaar organiseert het AIC Breda op vrijdag 27 oktober aanstaande weer een thema-ochtend over Mindfulness.

Spreker is Marion Mol, psychosomatisch fysiotherapeut bij Praktijk De Weerijs. Als u wilt, kunt u meedoen met een korte oefening onder haar leiding. Dit is geheel vrijblijvend, niet verplicht en ook niet noodzakelijk voor het begrip van de presentatie.

De ochtend is bedoeld voor iedereen die in haar of zijn leven te maken heeft met een vorm van autisme.


Locatie: MEE West-Brabant, Heerbaan 100, Breda.

Tijd: 10.00 - 11.30 uur (inloop met koffie/thee 9.30 uur).

Aanmelden kan via de website van NVA Noord-Brabant of door een mail te sturen naar aic-breda@nva-nb.nl
Uiterste inschrijfdatum: 22 oktober 2017.

Bekijk hier de flyer

Het AIC Eindhoven organiseert een thema-avond met als thema: Rijker met autisme. Met Peter Riemslag Baas (beeldproducent).

Wij beginnen de avond met het kijken naar de documentaire "Rijker met autisme". Deze documentaire gaat over vrouwen met autisme en rijkdom. 

Een andere kijk op de zorg voor vrouwen met autisme helpt hen beter te participeren en maakt hen gelukkiger.

Al sinds 2009 is bekend dat levensloopbegeleiding in verschillende levensfasen (vooral wanneer relatief grote veranderingen zich voordoen) hen helpt te blijven functioneren. Op het werk en privé. Juist bij vrouwen komt daar nog bij dat een onjuiste diagnose (borderline, depressie, angststoornissen en zelfs anorexia) vaak aan die van autisme vooraf gaat. Met alle persoonlijke gevolgen en sociaal maatschappelijke kosten van dien.

Na de documentaire vertelt Peter Riemslag, maker van de documentaire, over zijn ervaringen.


Locatie: De Korenaer, Strausslaan 1, Eindhoven.
Tijd: 19.30 uur tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie en thee klaar.

Aanmelden via de website van NVA Noord-Brabant: https://nva-nb.nl/aanmelden-thema-avond-rijker-autisme/

Op 26 oktober bestaat het Autisme Info Centrum De Kempen 5 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het AIC op woensdag 1 november 2017 een lezing/workshop met als titel “Autisme anders bekijken”, door Suzanne Agterberg. Deze lezing is gevalideerd door het lerarenregister voor 2 Register Uren (RU).


Suzanne Agterberg ontwikkelde het Autismepaspoort (een online tool), won in 2014 de prestigieuze NVA HanneMiekeprijs en is auteur van 'Autisme anders bekijken'.

Deze middag begint met een lezing waarin Suzanne ons meeneemt naar de laatste theorie over autisme, zodat u een beeld krijgt van de ondersteuningsbehoeften van mensen (kinderen) met autisme. Daarna gaat u zelf actief aan de slag, met delen van het ervaringscircuit 'Autisme anders ervaren' en 'Autisme anders benaderen'; de theorie komt daarin tot leven en we kunnen daarover met elkaar in gesprek.

Locatie: SCC De Muzenval, Dijk 7, 5521 AW Eersel.

Tijd: 13.30 - 16.30 uur.

Klik hier voor meer informatie en een aanmeldformulier (aanmelden vóór donderdag 26 oktober).

Op vrijdagochtend 10 november organiseert het AIC Breda in samenwerking met de NVA Noord-Brabant een thema ochtend over Autisme en Spel.

Tijdens deze ochtend kun je een spel zoeken en uitproberen wat bij jou past! Loekje van Hooft, bestuurslid van de NVA-NB, heeft een ruime collectie van allerlei soorten spellen voor allerlei leeftijden, die aangepast kunnen worden aan mensen met autisme.
Deze ochtend is geschikt voor een ieder, die in haar/zijn leven te maken heeft met autisme. Zowel ouders, mensen met autisme als hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom.
De ochtend begint met een korte uitleg, aansluitend wordt de groep in kleinere groepjes opgesplitst en krijg je de mogelijkheid om diverse spellen uit te proberen.

Entree: € 2,- 
Locatie: Gebouw 'De vier Heemskinderen', Banakkerstraat 39, 4873 AL Etten-Leur.
Tijd: 10.00 - 11.30 uur (inloop met koffie 9.30 uur)

Aanmelden kan via https://nva-nb.nl/aanmelden-thema-ochtend-autisme-en-spel/

Op donderdag 16 november organiseert AIC De Kempen locatie Bladel een thema-avond met als gastspreker Robert de Hoog (prikkelcoach).

Een andere manier van prikkelverwerking is bij mensen met autisme van grote invloed op hun doen en laten. Door problemen in de prikkelverwerking word je kwetsbaar en komt ontwikkeling en welbevinden in het gedrang. In deze presentatie gaan we kijken naar oorzaak, gevolg en wat te doen.


Locatie: Cultureel Centrum Den Herd, Emmaplein 4, 5531 HM Bladel.

Tijd: 19.30 - 21.00 uur (koffie en thee staan vanaf 19.15 uur klaar).

Eigen bijdrage € 3,- p.p. 

Klik hier voor meer informatie en een aanmeldformulier

Op vrijdagochtend 17 november kunt u in het Autisme Informatie Centrum Roosendaal kijken naar de film 'Het inzicht kwam met de jaren', over de diagnose autisme op latere leeftijd. In deze film komen twee oudere mensen met autisme aan het woord.

Na deze film zullen we in een kringgesprek verder praten over deze film en wat de persoonlijke ervaringen zijn.

Locatie: De Kameleon, Gerard ter Borchstraat 51, Roosendaal.

Tijd: 9.30 - 11.30 uur (inloop 9.15 uur).

Kosten: gratis.

Aanmelden via nva-nb.nl

Uiterste inschrijfdatum 15 november 2017

Dinsdag 12 december organiseert AIC De Kempen, locatie Eersel, een thema-avond met een presentatie van Dolinda van Hees en Petra van der Weijst.

Dolinda en Petra zijn twee vrouwen die op latere leeftijd de diagnose Autisme hebben gekregen. Samen geven zij een presentatie over wat autisme voor hun inhoudt. De presentatie bestaat uit twee verhaallijnen die met elkaar zijn verweven. Dolinda en Petra wisselen elkaar steeds af - waarbij Dolinda vertelt in tekst terwijl beelddenker Petra plaatjes gebruikt om haar verhaal te vertellen.

In hun duopresentatie komen aan de orde: het proces van de diagnose op latere leeftijd, basiskenmerken van autisme, wat dit voor hun betekent met de feestdagen en, ook niet onbelangrijk, positieve kanten van autisme. Na de presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Locatie: D’n Achterum, Voortseweg 9, 5521 JB Eersel

Tijd: Koffie en thee staan klaar vanaf 19.00 uur. Presentatie van 19.30 tot 21.00 uur. Vragen en napraten van 21.00 tot 21.30 uur.

Klik hier voor meer informatie en een aanmeldformulier

Naast de wekelijkse inloopochtenden heeft AIC Tilburg elke maand een lotgenotencontactochtend - meestal op de laatste vrijdag van de maand, tussen 10.00 en 12.00 uur.

Locatie: Gebouw van MEE, Kloosterstraat 32, Tilburg

Download hier het jaarprogramma

Inloop locatie Bergeijk: 

Dr. Rauppstraat 52. Iedere 1e woensdag van de maand van 09:30 tot 11:30 uur

 

Inloop locatie Bladel: 

Kloostertuin 2. Iedere 2e donderdag van de maand van 09:30 tot 11:30 uur

Inloop locatie Eersel: 

Voortseweg 9. Iedere 3e vrijdag van de maand van 09:30 tot 11:30 uur

Inloop locatie Oirschot: 

De Loop 67. Iedere laatste dinsdag van de maand van 09:30 tot 11:30 uur

Dit met uitzondering van de schoolvakanties !

Voor vrouwen die te maken hebben met autisme en het fijn vinden om ervaringen uit te wisselen.

Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Locatie: ’t Brandpunt, Biezenlaan 29, 5708 ZD HELMOND

Kosten: we vragen een bijdrage van € 1,- voor de koffie of thee.

Meer informatie bij: Wendy van der Kuylen, tel. 06 - 200 718 64

Aic-depeel@nva-nb.nl

Download hier de flyer

Autopia is een initiatief voor iedereen vanaf 20 jaar met ASS en een normale tot hoge begaafdheid. Autopia is onderdeel van Surplus Jeugdwerk en wordt uitgevoerd door ervaren vrijwilligers.

Klik hier voor informatie over Autopia Breda

Klik hier voor het halfjaarprogramma juli t/m december 2017

Tijdens deze ochtend wordt een film gedraaid, waarin u leerlingen en hun leerkrachten volgt binnen de structuur zoals die op hun school gegeven wordt. Axel, Jessie, Jelle, Gijs en Daniel zijn leerlingen met een grote behoefte aan structuur. School lijkt voor hen een sociale jungle waarin ze dagelijks moeten zien te overleven. Het kan er onveilig en onvoorspelbaar zijn. Door de structuur die hun scholen hen bieden, lukt het hen om onderwijs te volgen op een reguliere basisschool in de buurt. Er wordt structuur in tijd, ruimte, activiteit en personen geboden.

Na de film zal er door middel van een kringgesprek verder over deze film gepraat worden.

Locatie: De Kameleon, Gerard ter Borchstraat 51, Roosendaal.

Tijd: 9.30 - 11.30 uur (zaal open 9.15 uur)

Toegang gratis.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op nva-nb.nl

Uiterste inschrijfdatum: 13 december 2017

De tool Zoek&Vind is een onderdeel van autisme.nl, en ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Autisme in samenwerking met Balans. Zoek&vind is een handige tool voor consument én aanbieder. Het is hét platform waar aanbieders, scholen en dienstverleners gespecialiseerd in autisme, gevonden kunnen worden. 

Bent u consument? Dan krijgt u een helder overzicht van aanbieders én van evenementen op het gebied van autisme bij u in de buurt.

Klik op onderstaande banner om direct te kunnen zoeken naar evenementen.

 

Banner Zoekenvindautisme aug17