Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies Aanmelden zoek&vind 030-2299800
Informatie en advies

Bij u in de buurt: Autisme Info Centra

Ik denk dat mijn partner autisme heeft, hoe kom ik erachter of dat echt zo is?

Wat is een goede school voor mijn kind?

Ik heb een diagnose PDD-NOS, maar wat is dat eigenlijk?

Bij de NVA kun je terecht met al je vragen over autisme, over hulp bij autisme en over alles waar je je  zorgen over maakt rond het autisme van een naaste, een cliënt of jezelf. 

Autisme Info Centra

De NVA organiseert regionaal diverse activiteiten waarin leden elkaar kunnen ontmoeten, informatie kunnen krijgen en tips kunnen uitwisselen. Dit gebeurt onder andere door de verschillende Autisme Info Centra van de NVA. Op de regiopagina's op deze website vindt u een actueel overzicht van de adresgegevens van de AIC's, AIC-activiteiten en openingstijden.

De vragen die aan het AIC worden gesteld, worden beantwoord door getrainde, ervaringsdeskundige vrijwilligers. Zij begrijpen snel waar je het over hebt, omdat zij een kind of partner met autisme hebben, of omdat zij zelf een diagnose autisme hebben. Zij bieden een luisterend oor en delen daarbij graag hun kennis en ervaringen. Waar nodig verwijzen zij gericht door naar organisaties die je verder kunnen helpen.

De vrijwilligers maken gebruik van de vele informatie en documentatie die bij de NVA beschikbaar is. Alle vrijwilligers krijgen een basistraining en worden regelmatig bijgeschoold om hun werk zo goed mogelijk te kunnen blijven doen. De vrijwillgers werken volgens een privacyreglement.

Bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme komt kennis over autisme samen: kennis uit de wetenschap, kennis uit de praktijk van professionals en kennis van ervaringsdeskundigen. 

EHBA

Voormalig landelijk-bestuurslid René Pols (nog wel actief als bestuurslid in de regio Zuid-Holland) heeft een handzaam document samengesteld, getiteld  EHBA (Eerste Hulp Bij Autisme). In dit overzicht staat allerhande informatie over autisme en adressen van organisaties die actief zijn op het gebied van autisme.
Download hier de actuele EHBA-lijst

Meer informatie en Advies

Heeft u als lid van de NVA een inhoudelijke vraag over autisme, en kunt u deze informatie niet op onze site vinden? Dan kunt u uw vragen per mail stellen via advies@autisme.nl onder vermelding van het lidmaatschapsnummer of volledige adresgegevens. Uw vraag wordt dan beantwoord door de vrijwillige medewerkers van het mailteam. De NVA beantwoordt vragen per e-mail uitsluitend voor leden.

Voor leden bestaat tevens de mogelijkheid  op donderdagochtend te bellen met de Informatie- en Advieslijn voor een inhoudelijk gesprek met een van onze vrijwillige medewerkers. Deze medewerker is aanwezig van 10 tot 13 uur. U kunt hiervoor bellen met het algemene nummer (030-2299800) van de NVA en u wordt dan doorverbonden.

Daarnaast kunnen leden en niet-leden met hun vragen terecht bij de volgende samenwerkingspartners van de NVA:


Op de volgende door de overheid onderhouden websites kunt u veel informatie vinden over wet- en regelgeving, die voor u relevant kan zijn. Daar vindt u ook checklists die u kunnen helpen bij het vinden van uw weg in de diverse voorzieningen voor mensen met autisme: