Lidmaatschap AutismeFonds Info&advies Aanmelden zoek&vind 030-2299800
Monique Post

Ontwikkelingen rond participatie en autisme in Europa

Monique Post 2017

Monique Post is eigenaar van Post Presentations / International Autism Wales Education (InAwe), gespecialiseerd in lezingen, training en consultaties rondom autisme. Daarnaast is zij lid van de ervaringsraad van het Dr. Leo Kannerhuis en werkt zij als consultant bij de VWS-werkgroep Vanuit autisme bekeken. Monique is ook NVA-afgevaardigde bij Autism Europe.

Haar lezing over ontwikkelingen rond participatie en autisme in Europa draagt de titel De volgende stap in ontwikkeling. Over de inhoud van de lezing vertelt zij:

Ik zal ontwikkelingen delen van een zich nog volop ontwikkelende persoon die toevallig het in een net wat andere volgorde doet. Autisme dus.
Het werk van mijn leraar Martine Delfos (Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief en MAS1P) is een rode draad geworden in mijn eigen proces, op privé- en werkvlak. Werken in het binnen- en buitenland heeft bijzondere ontmoetingen opgeleverd. Eerst kijken vanuit de persoon i.p.v. een diagnose/gedrag is een principe dat daardoor versterkt is. Dit heeft een enorme meerwaarde als professional.
Als wij dit kunnen, zien we hoe onderschat het probleem van stress is voor mensen met autisme. Hoe gaan we hiermee om en is het voldoende?
Elk land heeft andere ideeën over wat autisme is en het toekomstperspectief van de persoon. Voor mij als Europese Ambassadeur (NVA) ligt de uitdaging om verbinding te zoeken tussen verschillende groepen en denkwijzen. Wat ons verbindt is dat we niet eenzaam willen zijn, ongeacht onze religie, cultuur of diagnose.

 

Monique Post blikt alvast vooruit op haar lezing:

Terug naar het programma